Vuurwerkangst bij dieren

Schikt u zelf ook wel eens van onverwachte knallen van rotjes, of ander vuurwerk in de buurt? Uw huisdier schikt hier nog veel meer van, dieren weten niet wat hen overkomt en horen het dubbel zo hard als dat u de knal hoort. De tijd van rotjes, duizendklappers en de gillende keukenmeiden komt er weer aan. Huisdieren die niet weten wat hen overkomt kunnen hier erg van in de angst schieten en weten zichzelf geen raad meer. Katten gaan zich verstoppen en honden zullen uit het niets het blaffende alarm aanzetten om het gevaar weg te houden.
Ondanks het éénmalige vuurwerk verbod worden er her en der al wat knallen waargenomen en zien we al verschillende berichten voorbij komen van een kat die niet thuiskomt na het horen van een knal of een hond die de deur niet meer uit wilt.

Heeft uw huisdier veel last van vuurwerkangst? Dan kan één van onze gedragsadviseurs u en uw huisdier wellicht helpen. Er zijn ook andere mogelijkheden om uw huisdier te laten wennen aan het vuurwerk of de angst wat te onderdrukken. Geïnteresseerd? Lees dan vooral verder.

Uw huisdier laten wennen aan vuurwerk door middel van het opzetten van vuurwerkgeluiden en beeld. Dit heeft tijd nodig, want het moet langzaam opgebouwd worden. Begin eerst met het geluid zachtjes af te spelen zodat uw huisdier kan wennen aan de geluiden en beelden. Doe zelf alsof het de normaalste zaak is en probeer uw dier af te leiden met een leuk spel. Af en toe zelf een boterham zakje laten knappen kan uw dier laten wennen aan onverwachte knallen, dit kan u ook buiten proberen. Zodat uw dier went aan het idee dat het geen gevaar geeft.
Wilt u meer weten over het voorkomen en het verminderen van vuurwerkangst neem dan een kijkje op de pagina’s over vuurwerkangst bij honden / vuurwerkangst bij katten.

Tip tijdens oud en nieuw: houdt uw dier aangelijnd. Vraag aan buren om rekening te houden met uw huisdieren en geef eventueel aan wanneer u met uw dier gaat wandelen. Houdt katten binnen en geef ze en veilige omgeving om in terug te trekken. Doe de gordijnen dicht en zet de radio aan zodat het dier ook een ander achtergrond geluid hoort.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG