Ouderdomsverschijnselen bij katten. Vanaf welke leeftijd ontstaan ze?

Iedereen wil zijn of haar kat graag gezond oud zien worden. Dit kun je zowel doen door preventieve als curatieve zorg te verlenen aan de kat. Met preventieve zorg verstaand wij handelingen die preventief zijn om ziekte te voorkomen zoals bijv. een jaarlijkse vaccinatie, behandeling ter voorkoming van vlooien, teken en wormen, etc. Met curatieve zorg wordt bedoelt dat als de kat ziek is, de symptomen bestreden worden en opgespoord wordt waarom de kat is ziek geworden. Ook zoals bij de mens, heeft een kat op een oudere leeftijd meer ondersteuning nodig qua zorg. Maar vanaf welke leeftijd heeft de kat meer ondersteuning nodig om gezond oud te worden? En welke ouderdomsverschijnselen kunnen er optreden bij katten?

Laten we straten met de levensfasen waar die een kat doorloopt. In bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien dat de kat zes verschillende levensfasen doorloopt. Ons advies is om vanaf de senior fase meer ondersteunende zorg te gaan verlenen om de kat gezond oud te laten worden. Dit gebeurd preventief door middel vaan een screening. Elk jaar wordt aan de hand van een vragenlijst bekeken of de kat klachten heeft en hoe groot deze klachten zijn. De ingevulde vragenlijsten kunnen vergeleken worden. Doel van de screening is, om beginnende ouderdomsverschijnselen eerder op te sporen en te behandelen.

Er komen een aantal ouderdomsverschijnselen bij katten voor vanaf de seniorfase (verhoogd risico). Dit zijn:

  • Nierproblemen
  • Dementie
  • Artrose
  • Schildklierproblemen

Meer weten over de ouderdomsverschijnselen bij katten vanaf de seniorfase, klik dan hier.

Catcare

Wij adviseren om vanaf de senior fase (7 á 8 jaar), de kat jaarlijks te gaan screenen. Dit kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De screening wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide vragenlijst die de eigenaar van de kat invult. Aan de hand van de vragenlijst kan er gekeken worden, in combinatie met lichamelijk onderzoek, hoede gezondheid van de kat is en of er actie ondernomen moet worden. Bij meerdere ingevulde vragenlijsten kunnen de lijsten vergeleken worden om te zien of er dingen veranderen. Is dit het geval dan is er vervolgonderzoek mogelijk zoals bloeddrukmeting, urine- en/of bloedonderzoek. Hierdoor worden ouderdomsverschijnselen eerder opgespoord en kan er tijdig een therapie gestart worden om de kat zo gezond mogelijk oud te laten worden.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met één van onze praktijken op.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG