Oeps, mijn huisdier is te zwaar! Wat nu!?!

Wij zien regelmatig dat huisdieren die bij ons in de spreekkamer komen, te zwaar zijn en zelfs erge overgewicht hebben. Net zoals bij de mens, is overgewicht voor onze huisdieren ook schadelijk en kan het gezondheidsrisico’s optreden.

Bij onze huisdieren ontstaat overwicht, net zoals bij de mens, door te veel te eten en te weinig te bewegen. Als een dier niet veel beweegt, verbruikt het dier weinig energie. Hier moet het eetpatroon en de hoeveelheid voeding op aangepast worden. Daarnaast kunnen er verschillende redenen zijn waarom je huisdier te zwaar wordt. De meest voorkomende zijn:

  • Er wordt teveel voeding gegeven aan het huisdier. Hierdoor krijgt het huisdier te veel energie (voeding) binnen dan het huisdier verbruikt.
  • Het geven van veel tussendoortjes. In de meeste tussendoortjes zit veel energie. Let er dus op wat je heeft en hoeveel tussendoortjes je geeft.
  • Als het huisdier gecastreerd of gesteriliseerd wordt, heeft het dier minder energie nodig. Er dient dan dus minder voeding gegeven te worden.
  • Leeftijd van het huisdier. Hoe ouder het huisdier wordt, hoe minder energie en dus voeding het huisdier nodig heeft. Vaak bewegen oudere huisdieren minder waardoor ze dus minder energie nodig zijn.
  • Door te weinig beweging en te veel inname van voeding. Stem de voeding van je huisdier dus ook af op de beweging van het huisdier.

Het beste is natuurlijk om overgewicht bij een huisdier te voorkomen. Maar wanneer heeft mijn huisdier overgewicht? Dit zijn de eerste signalen:

  • Voel met je vlakken hand aan de zijkant van je huisdier. Als de ribben niet te voelen zijn, is het huisdier te zwaar.
  • Een huisdier wat te zwaar is houdt minder lang en goed een wandeling vol en ook het spelen zou eerder afgelopen zijn.

Om het huisdier op een verantwoordelijke manier te laten afvallen, hebben wij een programma opgezet waarmee dit mogelijk is. Net zoals bij de mens, is het ook voor onze huisdieren niet gezond om snel veel af te vallen (crash dieet). Meer weten over overgewicht bij onze huisdieren en onze programma’s. Klik dan op onderstaande buttons.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG