Vaccineren kalveren

Bijna op alle bedrijven zijn er hoestende kalveren te vinden. Met name in de herfst en winter, maar op sommige bedrijven ook het hele jaar door. Soms is de huisvesting of de weerstand van de kalveren niet optimaal en is dat (mede) de oorzaak van de klachten. Maar de meeste luchtwegproblemen ontstaan door ziekteverwekkers die op alle bedrijven voorkomen en waarmee alle kalveren vroeg of laat besmet worden.

Huisvesting en voeding bepalend mede de weerstand van het dier tegen deze ziekteverwekkers, maar ook vaccineren van kalveren kan uitkomst bieden om de klachten te verminderen. Als praktijk beschikken we over verschillende combinatievaccins, die de de immuniteit tegen verschillende veroorzakers van luchtweginfecties die elkaar versterken combineren.

Vaccineren is al mogelijk vanaf een leeftijd van 10 dagen. Ook hele jongere kalveren kunnen dan dus al beschermd worden. De meeste vaccinaties moeten een keer herhaald worden om voldoende weerstand op te bouwen. Er zijn vaccinaties tegen IBR, BVD,RS (pinkengriep) en pasteurellose. Ook pinken die naar buiten gaan kunnen gevaccineerd worden tegen de schadelijke effecten van longworm.

Vaccineren is en blijft maatwerk. Een vaccinatie die succesvol uitgevoerd wordt op het ene bedrijf, kan een flop zijn op het andere. Overleg daarom goed met uw dierenarts wat verstandig is. Het is verstandig eerst goed onderzoek te doen naar de juiste oorzaak van ziekte op uw bedrijf.