Stalanalyse met stappenteller

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen zijn we steeds op zoek naar nieuwe methodes om te beoordelen of uw stal kan worden geoptimaliseerd. We zijn in het bezit van een mobiel stappenteller systeem voor koeien. We zijn hiermee de eerste praktijk in Nederland waar het mogelijk is om camerabeelden te combineren met de ligtijden van uw koeien. Zo kan er een stalanalyse gemaakt worden.

Vraagt u zich af of uw ligboxen op de juiste manier staan afgesteld of bent u nieuwsgierig waarom koeien juist een bepaald gedeelte van de stal minder benutten? Wij hebben de oplossing, het gedrag van de koppel geeft hierover namelijk een stuk meer informatie.

stappenteller koe

Lig gedrag van koeien

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het lig gedrag van koeien. De afstelling van de ligboxen en de kwaliteit van het ligbed zijn belangrijk. Ook overbezetting of klimaat in de stal spelen een rol. Daarnaast kan het een handig instrument zijn om er bijvoorbeeld achter te komen waarom de vaarzen of juist de oudere kalfskoeien achter blijven in productie. Uit onderzoek blijkt dat elk uur dat een koe extra ligt zich vertaalt in 0,9-1,6 kilogram meer melk per dag.

De eerste resultaten zijn inmiddels bekend en deze zijn veelbelovend. In enkele weken tijd worden er veel gegevens verzameld. Door deze informatie te combineren, komt er veel informatie beschikbaar over het gedrag en het welzijn van de koeien. De ervaring is dat het niet alleen leuk is om op deze manier naar uw veestapel te kijken, maar dat er vaak door enkele simpele aanpassingen best wel verbetering mogelijk is in het comfort en welzijn van de koeien.

stappenteller koe

Een camera in de stal

Om het gedrag van uw veestapel te analyseren plaatsen we een camera in uw stal en krijgen de koeien transponders om de achterpoten. Gegevens worden direct doorgestuurd, zodat we op afstand mee kunnen kijken.

Tevens kan het systeem gebruikt worden om tochtigheid te signaleren. Heeft u vragen of bent u benieuwd of uw stal verbeterd kan worden, neem dan gerust contact met ons op!