Vuurwerkangst

De tijd van de rotjes, duizendklappers en de gillende keukenmeiden komt er weer aan. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Kortom: deze maanden zijn geen pretje voor onze huisdieren. De honden- en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe huisdieren bij die bang zijn voor vuurwerk. Vuurwerkangst is prima te verhelpen door middel van gedragstherapie.

De angst wegnemen voor vuurwerk is goed te trainen middels gedragsmodificatie, mits er tijdig mee begonnen wordt.

Dit houdt in minimaal zes tot acht weken van tevoren beginnen met de therapie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Het voornaamste is dat de hond en/of kat vertrouwd raakt met harde, onverwachte geluiden (knallen). Hierbij gebruikt men een CD met o.a. vuurwerkgeluiden, die gedurende twee maanden voorafgaande aan het vuurwerk, met acht korte training sessies per week wordt ingezet. Deze speciale vuurwerk CD kunt u via de praktijken verkrijgen. Stap voor stap kunt u zo uw hond en/of kat laten wennen aan dagelijkse en minder dagelijkse geluiden. De geluidsterkte moet altijd net zo laag blijven dat de hond en/of kat niet angstig reageert, terwijl het huisdier tegelijkertijd een positieve ervaring opdoet. Dit kan in de vorm van lekker voer of in de vorm van aandacht middels een spelletje. Tekenen van angstig gedrag moeten altijd genegeerd worden! Een positief resultaat kan al na een paar dagen trainen bereikt worden. Bij oudere honden en/of katten kan het nodig zijn de training wat langer vol te houden. De assistente kan u meer uitleg geven over het gebruik van de CD. Bij elke praktijk is een assistente gespecialiseerd in gedragstherapie.

Als er niet op tijd wordt gestart met gedragstherapie door middel van de vuurwerkangst CD is de enige oplossing, het geven van medicatie of een thundershirt. Enkele middel zijn:

Gebruik van Telizen:
Dit middel bevat een werkzame stof die het signaal ‘ontspanning’ afgeeft op hersenniveau. Het werkt geruststellend en is bij angst inzetbaar. Het voordeel is dat de werkzame stof een natuurlijk product is wat ook in bijvoorbeeld groene thee zit.
Het nadeel is dat u al 2 maanden van de voren al moet beginnen met ingeven van de tabletten (2x daags) en op 31 december 4x daags.

Gebruik van Zylkene:
Dit middel bevat alpha-casozepine, een bestanddeel uit koemelk. Het geeft een vermindering van het angst gedrag.
Minimaal 2 weken voor de jaarwisseling moet met dit voedingssupplement begonnen worden.

Gebruik van Adaptil spray, Adaptil verdamper en Adaptil halsband:
Dit middel werkt op basis van een mengsel van feromonen die ook uitgescheiden worden door de moeder in het nest. De hond ‘ herkent’ dit en zo werkt het geruststellend en vertrouwd. Het voordeel van de Adaptil is, dat het handig is in gebruik: het is verkrijgbaar als tabletten om in te geven of als een vloeistof toegepast via een verdamper in het stopcontact.
Nadeel is dat er minimaal 1 tot 2 maanden van te voren mee begonnen moet worden!

Gebruik van feliway verdamper of spray:
Wanneer een kat zich prettig en veilig voelt, wrijft hij met zijn kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en bekend ervaren. De feliway is een kopie van het gezichtsferomoon. Hierdoor krijgt de kat een vertrouwd en veilig gevoel in zijn omgeving. De verdamper kan in het stopcontact gestopt worden en zo worden de gezichtsferomonen afgegeven aan de omgeving. De feliway spray kan als aanvulling gebruikt worden op manden en kussens. De feliway verdamper dient minimaal een week voordat het vuurwerk begint in het stopcontact te zitten en minimaal een week na het vuurwerk.

Thundershirt voor honden:
Het thundershirt is een bewezen hulp middel om angst bij honden te stoppen. Denk hierbij aan: omweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen en andere zaken waarbij de hond angstig is. Hoe werkt het thundershirt? Het thundershirt zorgt voor een constante, zachte druk, wat bij de meeste honden zorgt voor een kalmerend effect bij angst, bang zijn of zeer actief gedrag. Dit komt doordat er een constante druk wordt uitgeoefend op het zenuwstelsel. Dit is te vergelijken met het bakeren van baby’s. Uit een enquete, gehouden onder 1000 thundershirt gebruikers, blijkt dat maar liefst 85% van de honden minder angstgedrag vertonen. Het thundershirt is in verschillende maten te verkrijgen.

Helpen deze middelen niet, neem dan contact op met één van onze praktijken voor andere mogelijkheden.

Nog enkele tips:

  • Zorg ervoor dat de hond tijdens de CD training lichamelijk een beetje moe en ontspannen is.
  • Stel uw huisdier op z’n gemak tijdens oud en nieuw door het te laten zoeken naar iets lekkers of een speeltje.
  • Laat het dier in een hem vertrouwde ruimte, met de gordijnen dicht en eventueel met een achtergrond muziekje, dit geeft ook rust.
  • Train net de CD in het begin niet langer dan 5 minuten per keer maar wel minstens elke dag!
  • U kunt zelf ook trainen met het knappen van ballonnen, plotselinge harde muziek, een klappertjes pistool of het hard in de handen klappen.
  • Informeer bij een assistente als uw huisdier angstig blijft bij het horen van een bepaald geluid voor verdere tips.