Overgewicht bij katten

Heeft uw dier ook last van overgewicht? Bijna 50% van onze huisdieren zijn helaas te dik! Vandaar dat Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen extra aandacht wil geven aan de conditie van uw huisdier. Naast allerlei medische problemen is ook de levensverwachting veel korter. Door een onjuiste balans tussen de energie opname en energie verbruik is er een te grote vetafzetting. Dit kan versterkt worden door sterilisatie/castratie, leeftijd en bepaalde rassen hebben meer aanleg om dik te worden. Overgewicht kan schadelijke gevolgen hebben zowel voor mens als dier. Wij moeten dan denken aan overbelasting van de gewrichten, stofwisselingsziekten zoals suikerziekte en hart problemen. Net zoals bij mensen garandeert een verandering van dieet niet altijd een permanent resultaat (het ‘jojo’-effect). Vaak is het noodzakelijk gewoontes en levensstijl te veranderen. Als u uw dier zelf wilt laten afvallen, duurt het vaak erg lang voordat u resultaat ziet en raakt u uw motivatie kwijt. Wij kunnen u hierbij helpen. Onderstaand geven wij nuttige tips om uw huisdier meer in beweging te krijgen. Daarnaast kunt u mee doen met uw huisdier aan het weight care programma. Zo valt uw huisdier op een verantwoordelijke manier af, onder begeleiding van een assistente.

Zo moet het dus niet!

overgewicht huisdieren

Tips om uw huisdier meer te laten bewegen:

Geef uw huisdier, verdeeld over de hele dag, kleine porties eten. Zo kan het huisdier zich niet overeten en blijft de spijsvertering op gang. Daarnaast kunt u ook de voederbakjes boven aan de trap zetten. Als uw huisdier dan wil eten, moeten ze eerst naar boven lopen.
Gooi, ‘s avonds als uw voor de tv zit, enkele brokjes door de kamer heen. Het liefste per brokje. Zo moet uw hond of kat zoeken naar het eten.
Weeg ‘s ochtends de totale hoeveelheid brokjes af wat uw huisdier die dag mag hebben. Doe dit in een afgesloten bakje. Want hierbij geldt op = op. Op deze manier wordt er minder gevoerd.

Laat uw huisdier in het algemeen meer bewegen door te spelen, te wandelen, etc. Voor honden is het zwemmen in de zomer ook een goede beweging.