Elektronische identificatie van uw kat

Sinds een paar jaar is het in Nederland mogelijk om dieren via een elektronisch implantaat (‘de chip’) van een identificatie te voorzien. Deze methode is in hoog tempo de tatoeage aan het vervangen. Al enkele jaren heeft het ministerie erover om het chippen van honden te verplichten. De achterliggende rede hiervan is om misstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. Op dit moment is circa 70% van de honden door de eigenaar op vrijwillige basis gechipt. Vermoedelijk gaat het verplicht laten chippen van je hond in vanaf het voorjaar van 2013. Eigenaren zijn dan verplicht om hun hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen. Nadere informatie hierover volgt!

Uw kat laten chippen

U kunt uw kat laten chippen bij één van onze praktijken. Via een injectienaald wordt de chip onder de huid aangebracht. De chip bevindt zich dus in de injectienaald en is ter grote van een rijst korrel. De injectienaald met chip wordt tussen de schouders (meestal aan de linkerkant van de hond) ingebracht. Aan elke chip is een uniek nummer gekoppeld. Door middel van een transponder kan het unieke nummer van de chip afgelezen worden. Het unieke nummer dient tevens geregistreerd te worden bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (N.D.G.). De databank slaat de gegevens van de eigenaar op in een computerprogramma en deze gegevens worden gekoppeld aan het unieke nummer van de chip. Door het unieke nummer kan in een fractie van een seconde alle gegevens opgehaald worden worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn, weer snel met de eigenaar herenigd kan worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren zo ook gemakkelijker opgespoord worden.

Voordelen van het chippen:

  • Een chip is diervriendelijk ten opzichte van een tatoeage en is gemakkelijker af te lezen.
  • Door uw huisdier te chippen, wordt het dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden.
  • Een chip gaat een dierenleven lang meer, een tatoeage niet.
  • Als de chip onder de huid is aangebracht, voelt het dier er niks meer van.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen van de chip is praktisch onmogelijk en het unieke nummer kan niet veranderd worden.
  • Ook jonge dieren (vanaf 6 weken) kunnen gechipt worden.
  • De chip is onzichtbaar en tast het uiterlijk van het dier niet aan.
  • Bovendien is er een kattenluik op de markt , die reageert op de chip. Alleen katten waarvan het chipnummer geregistreerd staat in het kattenluik, gaat het luikje voor open.