Gebitsreiniging bij de kat

Problemen met het gebit

Twee van de drie katten ouder dan drie jaar hebben gebitsproblemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplank en tandsteen zijn goed te verwijderen door middel van een gebitsreiniging kat. Bij de kat speelt echter ook wel eens een ander probleem mee. Dit is een aandoening die bij de hond zelden voorkomt. Dat is tandresorptie. Wat is tandresorptie nou precies? Tandresorptie is een defect van het harde tandweefsel (hard tandweefsel wil zeggen, het glazuur en de laag die eronder zit, ”de dentine”). Dit defect zit op de hals van de tand. Dit is de overgang van de zichtbare tand (de kroon), en de wortel. De symptomen zijn eigenlijk net als bij gebitsprobleem veroorzaakt door tandplak/tandsteen, namelijk:

  • Slecht eten of eten met 1 kant van het gebit (met scheve kop eten)
  • Soms helemaal niet meer willen eten.
  • Ontstoken tandvlees.
  • Afgebroken elementen (dit geldt met name bij de tandhalslaesie)
  • Gewichtsvermindering.
  • Wegkruipen op stille plaatsen.

Tandresorptie is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat als er eenmaal één tand/kies is aangetast er meer zullen volgen. Helaas is er voor deze aandoening geen oorzaak bekend en daarom ook geen behandeling mogelijk. De aangetaste elementen zullen dus verwijderd moeten worden. Dit gebeurd net als bij een gebitsreiniging onder narcose.

Het gebit

Het gebit van de kat bestaat uit de volgende elementen:

gebitsreiniging kat

Uitgebreide tandheelkundige zorg

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen zich gespecialiseerd in tandheelkunde bij honden en katten. Het is mogelijk om door eigen dierenarts doorverwezen te worden naar Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen. Meer lezen over de mogelijkheden die Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen aanbiedt:

Tandresorptie bij de kat
Extractie van tanden en kiezen bij katten

Heeft u nog vragen of wilt u advies? neem dan contact op met één van onze praktijken.