De voeding van de hond

De hond is een carnivoor. Dit betekent dat de hond vlees nodig is. Op dit moment zijn er veel verschillende voeders verkrijgbaar voor de hond. Naast een dierenspeciaalzaak hebben ook wij onderhoudsvoer in ons assortiment.

Droge brokken in plaats van nat vlees
Wij adviseren om uw hond standaard droge brokken te geven in plaats van nat vlees. Dit heeft meerdere redenen. De voornaamste reden is, dat door brokken het tandsteen grotendeels verwijderd wordt. Dit komt doordat de hond op een brokje moet kauwen. Het brokje schuurt vervolgens langs tanden en kiezen. Hierdoor wordt een deel van het tandsteen verwijderd. Bij nat vlees is dit effect niet aanwezig aangezien dit zacht vlees is (geen schuur effect). Daarnaast bevat nat vlees veel vocht en minder voedingsstoffen. Hierdoor moet de hond veel meer nat vlees eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Complete voeding
Kies altijd voor complete voeding. Er zijn wetten en regels die er voor moeten zorgen dat elke voeding gegarandeerd voldoende voedingsstoffen (o.a. vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, etc.) bevatten. Als een voeding aan deze eisen voldoet, staat dit vermeld op de verpakking als “compleet” of “volledig” voeder. Let hierop als u een voeding koopt.

Samenstelling
Het is belangrijk om de samenstelling van het voer goed na te kijken. Het ingrediënt dat als eerst op de verpakking genoemd wordt is in de grootste hoeveelheid aanwezig. Zoals hier boven al vermeld werd, is een hond een carnivoor. In zijn voeding is het belangrijk om vlees binnen te krijgen. Goedkopere voeders hebben als eerste ingrediënt vaak granen staan. Een hond is een vleeseter dus zal meer met vlees kunnen dan met granen. Doordat goedkopere voeders hoofdzakelijk granen gebruiken, poept een hond een groot gedeelte van het voer weet uit, omdat het de granen niet kan gebruiken als bouwstof. Beter is het om voeding te kopen waar als eerste ingrediënt vlees wordt verwerkt. Binnen onze praktijk hebben wij verschillende voeders staan die als eerste ingrediënt vlees hebben verwerkt.