Wormen bij honden

Wormen bij honden komen regelmatig voor. Het is daarom van belang om uw huisdier regelmatig te ontwormen. De meest belangrijke reden is om de gezondheid van uw huisdier te waarborgen. Een worminfectie is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Als uw hond een worminfectie heeft opgelopen kunnen de volgende verschijnselen optreden: diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc. Ten tweede is het belangrijk om infectiedruk van de omgeving te beperken, voornamelijk voor kleine kinderen. Zij spelen vaak in zandbakken en speeltuinen en kunnen besmet raken via wormeieren.

Hoe wordt mijn hond besmet met wormen?
De infectie kan op verschillende manieren plaats vinden. Zo kan een pup besmet raken via de moedermelk. Het moederdier heeft larven van wormen nog in het lichaam gehad, die vervolgens via de moedermelk worden doorgegeven. Het is daarom ook van groot belang om het moederdier voor de dracht te ontwormen en voor de pups eveneens een strak ontworm – schema aan te houden (zie hieronder). Een volwassen hond kan besmet raken door ontlasting te eten van soortgenoten of het eten van prooidieren. Ook honden die nauwelijks buiten komen kunnen besmet raken met wormen. Doordat eieren en laveren aan schoenzolen blijven kleven, wordt dit meegenomen in het huis waardoor de hond vervolgens besmet raken.

Op de afbeelding wordt weergegeven hoe een hond besmet kan worden met wormen.

wormen hond

Wormen zie je niet altijd!
Vaak geven eigenaren aan dat hun hond geen last heeft van wormen, omdat er niks in de ontlasting wordt gevonden. De worm leeft in de darm van uw huisdier. Vaak treden de wormen alleen naar buiten bij een fikse besmetting (via de ontlasting of braken) of door ontworming (dode wormen die vanuit de darmen mee komen met de ontlasting). Doordat je niet altijd ziet dat uw huisdier besmet is met wormen, adviseren wij om vier keer per jaar uw hond standaard te ontwormen.

Soorten wormen
Hieronder worden in het kort enkele wormen soorten genoemd:

Haakworm
Net zoals de spoel- en lintworm huisvest de haakworm zich ook in de darm van uw huisdier. De haakworm bijt zich actief vast in het slijmvlies van de darmen en zuigt bloed.

Hartworm
Hartworm komt in grote delen van Europa voor, voornamelijk Zuid – Europa. De hond loopt de besmetting op, door gestoken te worden door besmette muggen. Zo komen de larven van de hartworm in de bloedbaan te recht. Een volwassen hartworm kan wel 20 cm lang worden en vestigt zich in hart of longslagader. Als uw hond besmet is met hartworm kan het gevaarlijk zijn om de hartworm te doden. De wormrestanten kunnen propjes worden die vast kunnen lopen in kleinere bloedvaten. Gevolgen zijn dat er een embolie ontstaat en de hond een infarct kan krijgen. Het is dus veel belangrijker om te voorkomen dat de hond gebeten wordt door besmette muggen. Wij adviseren u graag welk middel hiervoor geschikt is. Niet elk middel pakt standaard hartwormen aan!

Lintworm
Lintwormen zijn lange platte wormen die zich bevestigen aan de darm met een soort van zuignapjes. De lintworm bestaat uit zo genoemde segmenten (stukjes worm). Hierdoor kan de lintworm erg lang worden. Een besmetting met lintworm wordt vaak waargenomen door kleine stukjes worm (segmenten) in de ontlasting of rond de anus. Een segment ziet eruit als een afgeplatte rijstkorrel.

Spoelworm
Spoelwormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten (maag – darmworm) bij de hond en de kat in Nederland. Volwassen spoelwormen leven in de darmen van de hond. Veel honden maken de infectie met spoelwormen door, zonder hier symptomen van te zien. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan aangetoond worden of de hond besmet is met spoelwormen. Bij pups worden wel vaak de symptomen zichtbaar aangezien zij vatbaarder zijn.

Zweepworm
Ook zweepwormen komen veel voor bij de hond en de kat. De zweepworm kan 4 tot 8 cm groot worden en verblijft in de blinde darm.

Om je huisdier goed te beschermen tegen wormen dient er goed ontwormt te worden. Zie hieronder voor een ontwormschema voor hond en kat.

Ontwormschema hond:

Puppy

  • 2, 4 en 6 weken leeftijd
  • 2, 4 en 6 maanden leeftijd
  • Vervolgens 4 keer per jaar

Volwassen hond:

  • Vier keer per jaar

Heeft u vragen of wilt u advies over het bestrijden van wormen? neem dan contact op met één van onze praktijken.

wormen hond