Teken bij de hond

We kennen ze waarschijnlijk allemaal wel. De spinachtige diertjes, ook wel teken genoemd, bij onze huisdieren. Vooral in de periode van het voorjaar tot aan het najaar komt de teek veel voor. Een besmette teek kan verschillende ziektes overbrengen. Daarom is voldoende kennis over de teek van belang om u en uw huisdier te beschermen.

teken huisdier

Wat is een teek?
Teken zijn kleine spinachtige diertjes. Deze diertjes kunnen zich vasthechten aan een gastheer. Dit kan zowel een dier als mens zijn. Bij het vasthechten proberen ze bloed te zuigen. Bij het bloed zuigen wordt de teek steeds dikker en gaat steeds beter opvallen in de vacht van de hond. De grote van de teek kan dus nog al eens verschillen.

Levenscyclus van de vlo
Teken kennen verschillende levensfases namelijk eieren, larve, nymf en een volwassen teek. Eitjes worden gelegd door volwassen teken. Bijvoorbeeld in de vacht van een dier. Deze groeien uit tot larven die zich loslaten en op zoek gaan naar een volgend gastheer. Larven ontwikkelen zich tot nimfen. Larven en nimfen gaan vaak op zoek naar een kleine gastheer. Denk dan aan muizen, konijnen of ratten. Van daaruit ontwikkelt zich een nimf tot een volwassen teek. Grotere nimfen en volwassen teken gebruiken als gastheer vaak grotere dieren, zoals een hond, kat, paarden en/of mensen. Een complete cyclus duurt zo’n 2 a 3 jaar.

Waar bevinden zich de meeste teken?
Teken vindt je vooral in bossen, duinen, hoge grassen en struiken. Vaak wordt er gedacht dat ze ook uit bomen vallen, dit is niet vaak zo. Ze wachten tot er een gastheer langskomt en klimmen dan over. Ze zoeken een lekkere warme plek en zuigen zich daar vast en voeden zich met bloed. Bekende plekken waar een teek graag verblijft bij de hond is in de liezen, oksels, oren en onder de staat.

Welke periode zien we teken
Teken zijn er het hele jaar door actief. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen de tekenen actief worden. De meeste beten worden gezien in de periode van maart t/m oktober.

Wat te doen als uw hond een teek heeft!
Wanneer uw hond een teek heeft, probeer dit dan zo spoedig mogelijk te verwijderen. Er bestaan speciale tekentangen voor het verwijderen van een teek. Wanneer dit niet goed lukt, het gedeeltelijk is verwijderd of de plaats rood en/of ontstoken wordt, neem dan contact op met uw dierenarts. Noteer de datum dat u een teek heeft gezien of wanneer de teek is verwijderd bij de hond.

Kan de hond ziek worden van een teek?
Wanneer u niet heeft gemerkt dat er een teek op uw hond heeft gezeten of wanneer de teek al geruime tijd op uw hond heeft gezeten (ong. 48 uur), bestaat er een kans dat uw dier ziek wordt. Dit gebeurd alleen wanneer de teek besmet is. Dit is nu inmiddels 1 op de 5 teken. Dus de meeste zijn niet besmet. De teek zuigt bloed van uw hond en spuugt speeksel in de bloedbaan. Wanneer dit een geïnfecteerde teek is, kan het ziektes overbrengen. In Nederland denken we dan vooral aan de borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme voort kan brengen.

Hoe kunt u de hond preventief behandelen
Kijk en onderzoek uw dier dagelijks op teken. Vooral als u in risicogebieden bent geweest. Kam en voel na met uw hand of er iets zit. Wanneer er een teek zit, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Om een teken beet te voorkomen, zijn er verschillende middelen op de markt om teken af te weren of te doden. Deze middelen zijn in kauwtabletten, druppels of halsbanden te verkrijgen. Wij adviseren graag over welk middel het beste bij uw hond past.

Andere parasieten
Naast teken kunnen er ook andere diertjes (parasieten) bij de hond voorkomen. Dit kunnen vlooien of wormen zijn. Meer weten over vlooien of wormen bij de hond? Zie onderstaande linken