Overgewicht bij honden

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Onderzoek wijst uit dat 25% tot 50% van de huisdieren te kampen heeft met overgewicht. Daarom hebben wij het Weight Care programma opgezet.

Obesitas of zwaarlijvigheid wordt gekenmerkt door overgewicht ten gevolge van een te hoge vetafzetting. Dit wordt veroorzaakt door een onjuiste balans tussen energieopname en energieverbruik. Als uw huisdier meer energie uit zijn voeding opneemt dan noodzakelijk is voor zijn lichaamsbehoeften, zal deze overtollige energie opgeslagen worden in de uiteindelijke vorm van vet. De opeenhoping van vet kan leiden tot een verkorte levensduur of tot aandoeningen zoals:

  • Suikerziekte
  • Hartkwalen
  • Leveraandoeningen
  • Verhoogd risico tijdens narcose of chirurgie
  • Spijsverteringsproblemen, zoals verstopping en winderigheid
  • Kortademigheid

Het is daarom erg belangrijk uw huisdier te helpen bij het behouden van zijn ideale gewicht. Een ideaal gewicht vermindert niet alleen het risico op één of meer van bovenstaande aandoeningen, maar verhoogt tevens zijn kwaliteit van leven.
Uw dierenarts kan u helpen het huidige gewicht van uw huisdier te bepalen. Bij overgewicht kan worden deelgenomen aan een gratis programma (weight care programma) waarbij uw huisdier onder begeleiding gewicht verliest. Door middel van een speciaal hiervoor ontwikkelt computerprogramma wordt het gewichtsverlies van uw huisdier gecontroleerd en wordt bij elk bezoek een nieuw voedingsadvies berekend. Zo valt uw hond en/of kat in het juiste tempo af en is het resultaat van blijvende aard.
Tijdens het Weight Care programma krijgt uw huisdier een dieet dat speciaal is ontwikkeld voor dieren met overgewicht. De voeding bevat alle voedingsstoffen die een hond en/of kat nodig heeft. De energiedichtheid en het vetgehalte van deze ´reductie´voeding zijn echter veel lager dan in een normale voeding. Daarnaast bevat de voeding veel eiwitten en vezels, waardoor u een normale hoeveelheid kunt blijven geven en uw huisdier zich na de maaltijd verzadigd voelt.
Deelname aan het Weight Care programma vereist een goede motivatie van de eigenaar. Alleen wanneer het hele gezin zich houdt aan de nieuwe voedingsadviezen voor uw huisdier, zal het gewenste resultaat worden bereikt.

Voor meer informatie over overgewicht en het SPECIFIC® reductieprogramma kunt u terecht bij de dierenartsen en assistentes van onze praktijk. Wij helpen u graag verder.