Uw hond chippen

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.
Chippen en registreren is verplicht voor pups die na 1 april 2013 zijn geboren. Zij moeten voor een leeftijd van 7 weken bij de fokker gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken door de fokker op diens naam geregistreerd zijn.

Voordelen van het chippen:

  • Een chip is diervriendelijk ten opzichte van een tatoeage en is gemakkelijker af te lezen.
  • Door uw huisdier te chippen, wordt het dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden.
  • Een chip gaat een dierenleven lang meer, een tatoeage niet.
  • Als de chip onder de huid is aangebracht, voelt het dier er niks meer van.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen van de chip is praktisch onmogelijk en het unieke nummer kan niet veranderd worden.
  • Ook jonge dieren (vanaf 6 weken) kunnen gechipt worden.
  • De chip is onzichtbaar en tast het uiterlijk van het dier niet aan.

Vergeet de chip niet te registreren, dit kan eventueel de assistente voor u doen. Na registratie ontvangt u binnen enkele dagen een bevestiging en een pasje met daarop de gegevens van de chip.

Het chippen
U kunt uw hond en/of kat laten chippen bij één van onze praktijken. Via een injectienaald wordt de chip onder de huid aangebracht. De chip bevindt zich dus in de injectienaald en is ter grote van een rijst korrel. De injectienaald met chip wordt tussen de schouders (meestal aan de linkerkant van het dier) ingebracht. Aan elke chip is een uniek nummer gekoppeld. Door middel van een transponder kan het unieke nummer van de chip afgelezen worden. Het unieke nummer dient tevens geregistreerd te worden bij de aangewezen databank. De databank slaat de gegevens van de eigenaar op in een computerprogramma en deze gegevens worden gekoppeld aan het unieke nummer van de chip. Door het unieke nummer kan in een fractie van een seconde alle gegevens opgehaald worden worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn, weer snel met de eigenaar herenigd kan worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren zo ook gemakkelijker opgespoord worden.

Hond chippen

Dit is een chip reader waarmee de chip wordt afgelezen.

Heeft u vragen of wilt u u dier laten chippen? Neem dan gerust contact op met één van onze praktijken.