Uw hond chippen

Sinds een paar jaar is het in Nederland mogelijk om dieren via een elektronisch implantaat (‘de chip’) van een identificatie te voorzien. In 2013 is de regelgeving betreft het chippen veranderd. Pups die na 1 april 2013 worden geboren, moeten binnen 7 weken naar de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken naar de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Tevens dienen alle honden (ongeacht de leeftijd) die geïmporteerd worden, al voorzien zijn van een chip en binnen 2 weken geregistreerd te worden in een aangewezen databank. Als het desbetreffende dier nog niet gechipt is, mag het Nederland niet in.

Dit is een chip reader waarmee de chip wordt afgelezen.

Het chippen
U kunt uw hond en/of kat laten chippen bij één van onze praktijken. Via een injectienaald wordt de chip onder de huid aangebracht. De chip bevindt zich dus in de injectienaald en is ter grote van een rijst korrel. De injectienaald met chip wordt tussen de schouders (meestal aan de linkerkant van het dier) ingebracht. Aan elke chip is een uniek nummer gekoppeld. Door middel van een transponder kan het unieke nummer van de chip afgelezen worden. Het unieke nummer dient tevens geregistreerd te worden bij de aangewezen databank. De databank slaat de gegevens van de eigenaar op in een computerprogramma en deze gegevens worden gekoppeld aan het unieke nummer van de chip. Door het unieke nummer kan in een fractie van een seconde alle gegevens opgehaald worden worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn, weer snel met de eigenaar herenigd kan worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren zo ook gemakkelijker opgespoord worden.

Voordelen van het chippen:

  • Een chip is diervriendelijk ten opzichte van een tatoeage en is gemakkelijker af te lezen.
  • Door uw huisdier te chippen, wordt het dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden.
  • Een chip gaat een dierenleven lang meer, een tatoeage niet.
  • Als de chip onder de huid is aangebracht, voelt het dier er niks meer van.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen van de chip is praktisch onmogelijk en het unieke nummer kan niet veranderd worden.
  • Ook jonge dieren (vanaf 6 weken) kunnen gechipt worden.
  • De chip is onzichtbaar en tast het uiterlijk van het dier niet aan.