Operatie algemeen

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen worden algemene operaties uitgevoerd. Onder algemene operaties worden 1ste lijn operaties bedoelt (zie voor meer informatie het kopje ‘algemene operaties’). Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen worden op zes verschillende locaties (Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Nieuwleusen, Stadshagen (Zwolle) en Staphorst) 1ste lijns operaties uitgevoerd.

Algemene operaties
Algemene operaties worden ook wel 1ste lijns operaties genoemd. Dit zijn operaties die standaard op alle gezelschapsdierenartsenpraktijken worden uitgevoerd. Zo dus ook binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen. Een aantal voorbeelden van 1ste lijns operaties zijn:

Moeilijkere operaties, die niet van zelf sprekend zijn worden ook wel 2e lijns operaties genoemd. Deze operaties komen niet regelmatig voor. Bepaalde 2e lijns operaties kunnen tevens uitgevoerd worden bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen. Ook kan het voorkomen dat u door gestuurd wordt naar een specialist waar vervolgens de 2e lijns operatie wordt uitgevoerd. Wij hebben dan ook goede contacten met specialisten en kunnen waar nodig u en uw huisdier doorsturen.

operaties

Bijzondere operaties

operatie

Op bovenstaande afbeelding is te zien hoe een eierstok bij een poesje wordt afgebonden.

Naast algemene operaties (1ste lijns) zoals sterilisatie en castratie van honden en katten voeren wij ook bijzondere operaties uit. Bijzondere operaties zijn operaties die niet regelmatig voorkomen en waar wij extra nascholingen voor hebben gevolgd en nog steeds volgen om onze kennis up to date te houden.

Enkele voorbeelden van bijzondere operaties binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen zijn:

Voorbereidingen
Wanneer uw huisdier geopereerd word krijgt uw instructies van de dierenarts of assistente.
Honden en katten dienen nuchter te zijn voor een operatie. Dit houd in dat honden en katten meestal de avond ervoor geen eten meer mogen hebben, wel mogen ze gewoon blijven drinken.

Voordat uw huisdier wordt geopereerd wordt hij nog even nagekeken door de dierenarts. Als alles goed is zal de dierenarts de narcose klaarmaken.
De narcose wordt meestal via de ader toegediend. Hiervoor wordt er vaak een klein stukje haar weggeschoren bij het pootje. Zodra het narcose middel is toegediend zal het dier binnen enkele seconden in slaap vallen.
De assistente maakt het dier verder klaar voor de operatie. Ze zal het operatie vlak scheren en schoonmaken. Ook zal ze uw huisdier aansluiten op de gasnarcose en de monitor om onder andere de ademhaling goed in de gaten te kunnen houden tijdens de operatie.

Na de operatie
Na de operatie gaat uw huisdier naar de recovery. Hier wordt hij lekker warm weg gelegd. De assistente zal volgens protocol het huisdier meerdere malen checken op eventuele complicaties.

Als er verder geen complicaties zijn en uw huisdier is goed wakker en weer op zijn poten kan staan, mag hij weer mee naar huis. De assistente zal u informeren over de nazorg.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met één van onze praktijken.