Digitale röntgen

Om door het lichaam heen te kunnen kijken kunnen er verschillende technieken gebruikt worden. Een van die technieken is digitale röntgen.

Röntgenfoto
Door middel van een röntgenfoto kan het inwendige van het dier bekeken worden. Toch zijn er verschillende delen, wel genoemd ‘de weke delen’, die niet altijd goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Voor deze optie kan het beste voor andere techniek gekozen worden zoals echografie.
Wat is er dan wel waar te nemen op een röntgenfoto? Vooral beenden en gewrichten zijn goed in beeld te brengen. Maar ook de borstholte kan goed beoordeeld worden door middel van een röntgenfoto. Voorbeelden van aandoeningen die via een röntgenfoto beoordeeld kunnen worden zijn:

  • Botbreuken
  • Slijtage van gewrichten
  • Hernia’s in het ruggenmerg
  • Controleren van borstholte (hart en longen)
  • Aantonen van Heupdysplasie en/of Elleboogdysplasie

Hieronder ziet u een digitale röntgenfoto waarop een botbreuk in de poot van een hond te zien is (zie blauwe cirkel):

Het onderzoek
Het onderzoek is geheel pijnloos voor uw huisdier. In een aantal gevallen wordt er voor gekozen om het huisdier een lichte narcose te geven. Redenen hiervoor zijn vaak dat het dier rustiger wordt of dat een dier niet in een bepaalde positie wil liggen. U als eigenaar kan aanwezig zijn gedurende het onderzoek.

Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen maakt gebruik van digitale röntgen. Op deze manier worden de foto’s nauwkeuriger. Tevens kunnen de foto’s in de computer vergroot worden. Zo kan een bepaalde aandoening beter beoordeeld worden. Daarnaast hoeven de röntgenfoto’s niet meer ontwikkeld te worden. Dit is minder tijdrovend en is beter voor het milieu.
Op vier locatie hebben wij een digitaal röntgen apparaat staan. Op de locatie Balkbrug kunt u ook terecht voor het maken van officiële röntgenfoto’s voor heupdysplasie en  elleboogdysplasie.