Bloeddrukmeter

Een te hoge bloeddruk is bij mensen al zeer lang een groot probleem. Ook huisdieren kunnen een te hoge bloeddruk krijgen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk van uw huisdier te laten meten door een bloeddrukmeter. Wij zien dit voornamelijk terug bij de oudere kat.

Wat is een bloeddruk?
Het hart pompt bloed rond in het lichaam. Door het rond pompen van het bloed in de bloedvaten ontstaat er druk. Dit komt doordat het hart samentrekt om zo het bloed rond te kunnen pompen. Wanneer het hart samentrekt ontstaat ‘de bovendruk’ van de bloeddruk. Is het hart ontspannen (trekt dus niet samen) is, ontstaat ‘de onderdruk’ van de bloeddruk. Dus ook in de ontspannen fase van het hart is er in de bloedvaten een druk waar te nemen. De boven- en onderdruk samen zorgen voor de bloeddruk.

De bloeddrukmeting
Een bloeddrukmeting bij een hond en/of kat verschilt niet veel met het meten van een bloeddruk bij de mens. Uiteraard dient de bloeddrukmeting in alle rust uitgevoerd te worden. Gebeurd dit onder stress dan zal de gemeten bloeddruk hoger liggen dan wanneer de hond kalm is en geen last van stress ervaart. Hierbij kan het huisdier liggen of zitten afhankelijk wat het huisdier het prettigste vindt. Er wordt een band (manchet) om een van de voorpoten gelegd. Vervolgens wordt er met een sensor onder het voetzooltje van uw huisdier, de bloedstroom opgezocht. Als dit gevonden is, wordt het manchet opgepompt totdat er geen signaal meer hoorbaar is van de bloedstroom. De volgende stap is om de manchet langzaam leeg te laten lopen. Het moment dat het signaal van de bloedstroom weer hoorbaar is, wordt de bloeddruk opgemeten.