Vuurwerkangst bij katten

De tijd van de rotjes, duizendklappers en de gillende keukenmeiden komt er weer aan. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Kortom: deze maanden zijn geen pretje voor onze huisdieren. De honden- en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe huisdieren bij die bang zijn voor vuurwerk. Vuurwerkangst is prima te verhelpen door middel van gedragstherapie.

Trainen tegen vuurwerkangst

De angst wegnemen voor vuurwerk is goed te trainen middels gedragsmodificatie, mits er tijdig mee begonnen wordt.

Dit houdt in minimaal zes tot acht weken van tevoren beginnen met de therapie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Het voornaamste is dat de hond en/of kat vertrouwd raakt met harde, onverwachte geluiden (knallen). Hierbij gebruikt men een CD met o.a. vuurwerkgeluiden, die gedurende twee maanden voorafgaande aan het vuurwerk, met acht korte training sessies per week wordt ingezet. Deze speciale vuurwerk CD kunt u via de praktijken verkrijgen. Stap voor stap kunt u zo uw hond en/of kat laten wennen aan dagelijkse en minder dagelijkse geluiden. De geluidsterkte moet altijd net zo laag blijven dat de hond en/of kat niet angstig reageert, terwijl het huisdier tegelijkertijd een positieve ervaring opdoet. Dit kan in de vorm van lekker voer of in de vorm van aandacht middels een spelletje. Tekenen van angstig gedrag moeten altijd genegeerd worden! Een positief resultaat kan al na een paar dagen trainen bereikt worden. Bij oudere honden en/of katten kan het nodig zijn de training wat langer vol te houden. De assistente kan u meer uitleg geven over het gebruik van de CD. Bij elke praktijk is een assistente gespecialiseerd in gedragstherapie.

Reactie op vuurwerk

Mogelijk gedrag van uw huisdier als reactie op het vuurwerk kunnen zijn:

 • Zich verstoppen (voornamelijk katten)
 • Krabben aan het tapijt
 • Behoeften doen in huis
 • Onophoudelijk miauwen

Tips bij vuurwerkangst

Om dit gedrag zo veel mogelijk te voorkomen, kunt u naast de CD zelf ook een aantal dingen doen. Dit zijn:

 • Zorg voor een verstopplek waarin uw dier kan wegkruipen en zich veilig voelt. Maak de verstopplek in een ruimte waar uw dier graag verblijft, maar niet onder een raam. Maak de verstopplek enkele weken van te voren zodat uw huisdier er aan kan wennen en laat hem/haar er vrij in en uit lopen. Bedek de verstopplek vervolgens met kleden om het geluid te dempen. Geef speeltjes en lekkers in de verstopplek zodat uw huisdier de plek associeert met leuke dingen. Voor katten: denk 3D! Katten voelen zich comfortabeler op grotere hoogtes. Als u meerdere katten in huis hebt, zorg dan dat elke kat zijn eigen verstopplek heeft.
 • Uitlaten. Laat uw hond overdag extra lang uit, maar op een rustige plek. Zorg ervoor dat uw hond lekker moe wordt.
 • Oudjaarsavond: zorg ervoor dat alle ramen, deuren en kattenluiken gesloten zijn. Voordat het vuurwerk wordt afgestoken is het verstandig om de gordijnen zicht te doen en een radio aan te zetten. Zo worden de flitsen minder zichtbaar en het geluid gedempt. Laat uw huisdier niet alleen maar steun hem/haar door uw aanwezigheid. Echter negeer onzeker gedrag zoals bibberen, hijgen of janken. Door aandacht te geven aan onzeker gedrag, kan de onrust verergerd worden. Ook kunt u uw huisdier afleiden met speeltjes en voeding. Straf uw huisdier niet! Dit zorgt er alleen maar voor dat uw huisdier zich nog onprettiger gaat voelen.

Medicatie bij vuurwerkangst

Gebruik van Telizen:
Dit middel bevat een werkzame stof die het signaal ‘ontspanning’ afgeeft op hersenniveau. Het werkt geruststellend en is bij angst inzetbaar. Het voordeel is dat de werkzame stof een natuurlijk product is wat ook in bijvoorbeeld groene thee zit.
Het nadeel is dat u al 2 maanden van de voren al moet beginnen met ingeven van de tabletten (2x daags) en op 31 december 4x daags.

Gebruik van Adaptil spray, Adaptil verdamper en Adaptil halsband:
Dit middel werkt op basis van een mengsel van feromonen die ook uitgescheiden worden door de moeder in het nest. De hond ‘ herkent’ dit en zo werkt het geruststellend en vertrouwd. Het voordeel van de Adaptil is, dat het handig is in gebruik: het is verkrijgbaar als tabletten om in te geven of als een vloeistof toegepast via een verdamper in het stopcontact.
Nadeel is dat er minimaal 1 tot 2 maanden van te voren mee begonnen moet worden!

Gebruik van Zylkene:
Dit middel bevat alpha-casozepine, een bestanddeel uit koemelk. Het geeft een vermindering van het angst gedrag.
Minimaal 2 weken voor de jaarwisseling moet met dit voedingssupplement begonnen worden.

Gebruik van feliway verdamper of spray:
Wanneer een kat zich prettig en veilig voelt, wrijft hij met zijn kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en bekend ervaren. De feliway is een kopie van het gezichtsferomoon. Hierdoor krijgt de kat een vertrouwd en veilig gevoel in zijn omgeving. De verdamper kan in het stopcontact gestopt worden en zo worden de gezichtsferomonen afgegeven aan de omgeving. De feliway spray kan als aanvulling gebruikt worden op manden en kussens. De feliway verdamper dient minimaal een week voordat het vuurwerk begint in het stopcontact te zitten en minimaal een week na het vuurwerk.

Nog enkele tips

 • Zorg ervoor dat de hond tijdens de CD training lichamelijk een beetje moe en ontspannen is.
 • Stel uw huisdier op z’n gemak tijdens oud en nieuw door het te laten zoeken naar iets lekkers of een speeltje.
 • Laat het dier in een hem vertrouwde ruimte, met de gordijnen dicht en eventueel met een achtergrond muziekje, dit geeft ook rust.
 • Train net de CD in het begin niet langer dan 5 minuten per keer maar wel minstens elke dag!
 • U kunt zelf ook trainen met het knappen van ballonnen, plotselinge harde muziek, een klappertjes pistool of het hard in de handen klappen.
 • Informeer bij een assistente als uw huisdier angstig blijft bij het horen van een bepaald geluid voor verdere tips.

Helpen deze middelen niet en tips, neem dan contact op met één van onze praktijken voor andere mogelijkheden.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG