Voeding van de kat

Een kat is een carnivoor. Dit betekent dat de kat een vleeseter is. Dit blijkt ook uit het jachtinstinct van de kat. Wordt er een prooi gevangen dan wordt niet alleen het spierweefsel van het prooidier opgegeten, maar ook vaak de ingewanden en soms zelfs botjes. Dit alles bij elkaar is een volledige voeding voor een kat (voeding kat). Ook een kat die als huisdier wordt gehouden heeft een volledige voeding kat nodig om gezond te blijven. Omdat er veel verschillende katten voeders op de markt zijn, vindt u hieronder nuttige informatie voor het vinden van goede voeding voor uw kat.

Droge brokken in plaats van natvoer

Wij adviseren om uw kat standaard droge brokken te geven in plaats van natvoer. Dit heeft meerdere redenen. De voornaamste reden is, dat door brokken het tandsteen groot en deels verwijderd wordt. Dit komt doordat de kat op een brokje moet kauwen. Het brokje schuurt vervolgens langs tanden en kiezen. Hierdoor wordt een deel van het tandsteen verwijderd. Bij natvoer is dit effect niet aanwezig aangezien dit zacht vlees is (geen schuur effect). Daarnaast bevat nat vlees veel vocht en minder voedingsstoffen. Hierdoor moet de kat veel meer natvoer eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Complete voeding

Kies altijd voor complete voeding. Er zijn wetten en regels die er voor moeten zorgen dat elke voeding gegarandeerd voldoende voedingsstoffen (o.a. vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, etc.) bevatten. Als een voeding aan deze eisen voldoet, staat dit vermeldt op de verpakking als “compleet” of “volledig” voeder. Let hierop als u een voeding koopt.

voeding katten

Samenstelling

Het is belangrijk om de samenstelling van het voer goed na te kijken. Het ingrediënt wat als eerst op de verpakking genoemd wordt, zit het meeste van in. Zoals hier boven al vermeldt werd, is een kat een carnivoor. In zijn voeding is het belangrijk om vlees binnen te krijgen. Goedkopere voeders hebben als eerste ingrediënt vaak granen staan. Een kat is een vleeseter dus zal meer met vlees kunnen dan met granen. Doordat goedkopere voeders hoofdzakelijk granen gebruiken, poept een kat een groot gedeelte van het voer weet uit (kan granen niet gebruiken als bouwstof). Beter is het om een voeding te kopen waar als eerste ingrediënt vlees wordt verwerkt. Binnen onze praktijk hebben wij verschillende voeders staan die als eerste ingrediënt vlees hebben verwerkt.

Leeftijdscategorieën

Een gezonde voeding draagt sterk bij aan de gezondheid van uw kat. Maar wat heeft uw kat nodig? Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van uw kat. Zo zijn er verschillende varianten op de markt:

Kitten voeding: De eerste maanden zijn essentieel voor de levenslange gezondheid van uw kitten. Een kitten heeft andere behoeften dan een volwassen kat. Daarom adviseren wij om altijd te kiezen voor kitten voeding tot dat een kitten een leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. Wat is er zo speciaal aan kitten voeding? De brokjes van het kitten voer is wat kleiner dan de brokken van een volwassen voeder. Dit kan een kitten beter kauwen. Daarnaast bevat kitten voeding een verhoogde concentratie Calcium – Fosfor gehalte. Dit is nodig omdat een kitten in een korte periode veel groeit. Een volwassen voer heeft een lagere concentratie Calcium – Fosfor gehalte. Daarnaast heeft een kitten voeding een hogere energie-dichtheid dan een volwassen voeder. Een kitten verbruikt meer energie door middel van spelen, leren, indrukken opdoen, etc.

Adult voeding (volwassen kat): Als een kitten een leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, kan men overstappen op adult voeding. Dit is voeding voor de volwassen kat. Deze brokken zijn wat groter dan kitten voeding. Hierdoor wordt tandsteen goed verwijderd (zie kopje droge brokken in plaats van nat vlees). Tevens ligt de energie-dichtheid van adult voeding wat lager dan die van kitten voeding. Een volwassen kat verbruikt minder energie. Tevens komt een gesteriliseerde poes en gecastreerde kater eerder aan.

Senior voeding (oudere kat): Vanaf een leeftijd van 7 á 8 jaar kan er gekozen worden voor senior voeding. Doordat een oudere kat minder gaat bewegen maar vaak ook wat minder eet, is de energie-dichtheid veranderd ten op zicht van adult voeding.
Op onze praktijken hebben wij verschillende complete voedingen staan voor de kat die voldoen aan de wetten en regels. Graag adviseren wij u over het voer dat het beste bij uw kat past.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG