Voeding van het konijn

Konijn

In dit artikel

Om een konijn goed gezond te houden is een goede voeding zeer belangrijk. Konijnen zijn pure planteneters ook wel herbivoren genoemd. Hierdoor heeft het konijn een ander darmstelsel dan een carnivoor (vleeseter). Opvallend bij een konijn is de lange blinde darm. De blinde darm kan veel voedsel bevatten en is voornamelijk geschikt om vezelrijke voeding te verteren. Het voedsel van een konijn bestaat uit verteerbare en niet verteerbare delen. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen en gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat alle voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. De goede voedingsstoffen zijn onder andere vezels. De vezels zorgen voor een snelle darmbeweging wat noodzakelijk is om het voer goed te kunnen verteren. De niet verteerbare delen bestaan dus hoofdzakelijk uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels. Hierdoor wordt de darmwerking trager en de voedingsstoffen niet goed opgenomen. Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn.

Voldoende vezels

De goede verteerbare vezels worden geleverd door hooi, stro, taken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat echter ook goede verteerbare vezels maar moeten in mindere mate gegeven worden aangezien er veel suikers aanwezig zijn. Geschikte groente zijn: andijvie, broccolie, radijs, witlof, peterselie, bieten loof, wortelen en loof van wortelen, paksoi, paardenbloemen, weegbree, spinazie, boerenkool en gras. Als uw konijn het eten van groen voeding niet gewend is, begin dan met kleine beetjes en bouw dit verder op.
Hooi is de belangrijkste vezelleverancier. Het is structuurrijk dus het konijn moet er intensief en lang op kauwen. Hierdoor slijten de kiezen goed af, die bij konijnen altijd door blijven groeien. Verder bevat het hooi alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft om gezond te blijven. Daarom adviseren wij om uw konijn zowel dag als nacht hooi tot zijn/haar beschikking te geven.

goede voeding konijnen

Biks

Naast dagelijks onbeperkt vers hooi kunnen er ook bikskorrels gegeven worden. Wees voorzichtig met gemengd konijnenvoeding. Konijnen eten veelal alleen de lekkere bestanddelen op en laten de gezonde bestanddelen liggen. Gebeurd dit te lang, dan kan een konijn vitaminen te korten krijgen. Daarom raden wij aan om een konijnenbiks te voeren die is samen geperst. Elke bikskorrel bevat alle bestanddelen die uw konijn nodig heeft en hierdoor wordt uw konijn niet kieskeurig.

Goede voeding

Het is belangrijk om een kwalitatief goede voeding te geven met een goed gebalanceerde calcium verhouding. Te weinig calcium in de voeding zorgt voor een calciumtekort in het bloed. Hierdoor zal het konijn calcium uit het kaakbot halen waardoor er botontkalking ontstaat. Dit zorgt ervoor dat kiezen en tanden losser in het kaakbot komen te zitten, waardoor ze niet goed slijten. Hierdoor kunnen tanden doorgroeien en ontstaan er haken op de kiezen. Echter is een voeding met een te hoog calciumgehalte ook schadelijk. Hierdoor wordt het calciumgehalte in het bloed te hoog en kunnen er blaasstenen ontstaan.
Geef uw konijn niet te veel bikskorrels per dag aangezien een konijn door blijft eten tot dat zijn bakje leeg is.Hierdoor ontstaat een grote kans op overgewicht en zal het konijn te weinig hooi eten omdat het al verzadigd is door de biks. Dit moet dus goed in balans zijn. Gemiddeld heeft het konijn 20 gr. biks per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

Heeft u vragen over de voeding van het konijn? Kom dan gerust langs of bel één van onze praktijken.

Voorbeeld van goede konijnen voeding
Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG