Vlooien bij katten

In dit artikel
Een veel voorkomend probleem bij katten is de aanwezigheid van vlooien. Vaak wordt het herkend aan overmatig krabben en/of likken of de kleine zwarte puntjes in de vacht. Vooral bij dichtbehaarde of langharige katten zijn vlooien moeilijk waar te nemen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, komt de vlo niet alleen voor in het voorjaar. Ook in de herfst en de winter is een goede vlooienbestrijding van belang. De vlo overwinterd binnenshuis.
Cyclus van een vlo
Om vlooien goed te kunnen bestrijden is het van belang om eerst de cyclus van de vlo te weten. De vlo brengt maar een relatief korte tijd door op uw huisdier. Dit is voornamelijk om bloed te drinken om zo zichzelf te voeden. Vervolgens gaat de vlo eitjes leggen in de vacht van uw huisdier. Doordat de hond en/of kat beweegt vallen de eitjes uit de vacht en komen in de omgeving terecht. Dit kan dus overal zijn waar uw huisdier in huis mag komen! Doordat de vlooieneitjes plakkerig zijn, worden ze door het gehele huis verspreid aangezien de vlooieneitjes aan kleren blijven plakken. Twee tot vier dagen later komen de larven uit de eitjes. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. De larve vormt een cocon om zich heen en verandert in een week of vier in een vlo. Door te letten op trillingen in de omgeving weet een vlo precies wanneer uw huisdier of u langs komen. Vervolgens bespringt de vlo de hond en/of kat of u om bloed te zuigen. Vervolgens vind de cyclus opnieuw plaats en duurt over het algemeen z’n drie maanden. Met de cyclus van de vlo wordt dus aangegeven dat maar 5% van de vlooienpopulatie zich bevindt op het huisdier. Maar liefst 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in de omgeving! Daarom is een goede vlooienbestrijding van belang.

Vlooienbestrijding
Wij adviseren om vlooien preventief, standaard elke maand, te behandelen om zo een vlooienplaag te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren zoals een pipetje in de nek, tabletje in de bek, etc. Ook hebben wij goede omgevingsspray om ook de omgeving grondig aan te pakken. Bij preventief behandelen van het huisdier is een omgevingsspray niet nodig. Wij hebben de nieuwste producten in huis om vlooien te bestrijden. Dit betekent: een goed middel die al binnen 4 uur vlooien doodt, dit in tegenstelling tot middelen die verkrijgbaar zijn bij een dierenspeciaalzaak. Bij deze middelen duurt het 24 tot 48 uur voordat de eerste vlooien gedood worden. Waarom is de tijd van het doden van de vlo belangrijk? Hoe eerder de vlo gedood wordt, hoe minder eitjes er gelegd kunnen worden. Het gaat hier namelijk om een aantal duizenden eitjes!!!

Heeft u vragen of advies nodig over vlooienbestrijding bij uw kat? Neem dan gerust contact op met één van onze praktijken.
Praktijk app op smartphone
We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.
Onze locaties
Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.
Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland
Burgemeester Malcorpslaan 1
8061 AG Hasselt
(038) 4771951
Naar kliniek-pagina >Diergeneeskundig Centrum Dalfsen
van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen
(0529) 435363
Naar kliniek-pagina >Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen
Zwolseweg 1
7707 AA Balkbrug
(0523) 656202
Naar kliniek-pagina >Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen
Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst
(0522) 463437
Naar kliniek-pagina >Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland
Arendshorstlaan 19
8043 VE Zwolle
(038) 4771951
Naar kliniek-pagina >