Verzorging van de cavia

Cavia’s zijn vriendelijke en niet al te moeilijk te houden huisdieren. Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor voldoende knaagmateriaal. Ze worden regelmatig gehouden, omdat ze een ideaal kameraadje voor kinderen zijn. Het belangrijkste aandachtspunt bij de verzorging is: voldoende vitamine C geven!

Huisvesting

Verder heeft de cavia een ruime kooi of hok nodig met plekjes om zich te verstoppen en uiteraard elke dag vers voer en schoon drinkwater. Het commercieel verkrijgbaar voer voldoet prima als u het aanvult met elke dag een stukje vers fruit of groente (appeltje, blaadje sla, sinaasappel, wortel) en hooi. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s. plaats cavia’s daarom niet alleen.

Voortplanting

Wanneer u meerdere cavia’s neemt laat dan altijd het geslacht bepalen ( dit kan bij een dierenarts ). Ze zijn gemiddeld vanaf 2-3 maanden leeftijd al vruchtbaar. In sommige gevallen al vanaf 4-5 weken! De draagtijd ligt tussen de 59-73 dagen. Een cavia krijgt gemiddeld twee tot vier maar soms wel 8 jongen per dracht! Omdat het zeugje (vrouwtjes cavia) meteen na het werpen weer vruchtbaar is, is het verstandig de beertjes ( mannetjes cavia ) en de zeugjes van elkaar te scheiden als ze 4-5 weken oud zijn en niet meer bij de moeder drinken. Het is mogelijk dat de jonge cavia’s al vruchtbaar zijn en hun moeder of zusjes bevruchten.

Gezondheid

Op welke zaken moet ik extra letten in het kader van de gezondheid van mijn cavia? Te lange tanden en kiezen of haakjes aan de kiezen zijn een veel voorkomend probleem bij cavia’s. Als u merkt dat uw cavia minder goed eet of kwijlt, is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Let op of de cavia altijd zijn bakje leeg eet. De darmen van de cavia zijn erg gevoelig, het is erg belangrijk dat de darmen in werking blijven. Een cavia mag nooit vasten. Geef uw cavia daarom voldoende hooi, hier zitten vezels in die de darmen gezond en in werking houden.

Zere pootjes zien we regelmatig wanneer het zaagsel te scherpe deeltjes bevat of wanneer cavia’s op de harde ondergrond lopen. Vooral cavia’s die te dik zijn en te weinig beweging hebben, hebben hier last van. Kies de juiste bodembedekking en zorg dat het schoon blijft; ververs wekelijks de kooi en haal elke dag vieze plekken uit de kooi.

Als de vacht begint uit te vallen en de cavia jeuk heeft kan ze last van luizen hebben. Hiervoor hebben wij goede middelen om uw cavia er snel weer bovenop te krijgen.

Voor vragen of advies neem gerust contact op met een van onze dierenartsen.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG