Vaccinatie van de kat

In dit artikel

Om uw kat volledige bescherming te kunnen bieden tegen besmettelijke ziekten moet uw kat gevaccineerd worden. Hieronder leest u waarom een vaccinatie kat bescherming biedt, welke besmettelijke ziekten er zijn en welk vaccinatieschema wij hanteren.

Vaccineren beschermd

Wij enten katten tegen verschillende besmettelijke ziekten: kattenziekte, niesziekte en rabiës (hondsdolheid). Bij de enting wordt er een kleine hoeveelheid vaccin ingespoten. Het vaccin bevat één of meerdere ziekteverwekkers die zover zijn uitgeschakkelt dat de kat er niet ziek van kan worden. Wel zorgen de ziekteverwekkers ervoor dat de kat zelf afweerstoffen tegen de ziekte(n) gaat aanmaken. Als de kat later een infectie oploopt met één van de ziekteverwekkers, zijn er al afweerstoffen aanwezig. De kat kan zich hierdoor ‘zelf genezen’ omdat de afweerstoffen en het immuunsysteem de ziekteverwekker opruimen. De kat ontwikkeld hierdoor geen of slechts lichte ziekte symptomen en loopt niet het risico te overlijden of blijvende schade op te lopen.

Kattenziekte

Kattenziekte is zeer gevaarlijk, en wordt veroorzaakt door een virus dat behoort tot de groep van de Parvo virussen. Het virus is zeer besmettelijk en wordt verspreidt via speeksel, urine en via minuscule druppeltjes in de lucht bij hoesten of niezen. Nadat de kat geïnfecteerd is geraakt, wordt het dier na enkele dagen lusteloos, krijgt diarree, gaat braken en krijgt koorts. Kattenziekte is een ziekte die snel om zich heen grijpt. De conditie van de kat holt achteruit en het overlijdensrisico is hoog. Doordat er tot nu toe geen medicijnen zijn ontwikkeld voor deze ziekte staat de dierenarts machteloos.

Katten kunnen op elke leeftijd besmet raken met de kattenziekte. Nog ongeboren dieren kunnen het virus zelfs al opdoen in de baarmoeder. Er kan daardoor een hersenafwijking ontstaan en deze kittens worden snel na de geboorte ziek. Ook katten die niet buiten komen kunnen besmet raken met de kattenziekte. Via de eigenaar, huisgenoten of visite kan het virus aan kleding of schoenen mee naar binnen worden gebracht. Tevens kan het virus vele maanden in het milieu overleven.

De enige manier om je kat te beschermen tegen kattenziekte is door te vaccineren.

katten-niesziekte

Niesziekte

Niesziekte bij katten kan worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. De belangrijkste virussen zijn het Feline Herpes Virus (FHV) en het Feline Calici Virus (FCV). Een van de bacteriën die een rol speelt is Chlamydophyla. De eerste symptomen van niesziekte zijn: ontstoken oogjes en een loopneus. Vervolgens verdwijnt de eetlust, de kat gaat niezen en hoesten en krijgt koorts. De toestand kan verder verslechteren waarbij er zweertjes op de tong ontstaan, of soms zelfs ontsteking van de hele bek. De complicaties bronchitis en longontsteking kunnen ook optreden, maar kunnen met medicijnen bestreden worden. Dit geldt echter niet voor jonge katjes en oudere of zwakkere katten, die kunnen aan de complicaties overlijden. Katten die de niesziekte overleven houden vaak klachten over als chronische loopneus en/of chronisch ontstoken ogen. Daarnaast blijven veel katten die de niesziekte hebben gehad, virusdrager.

Hondsdolheid (ook wel Rabiës genoemd)

Hondsdolheid ofwel rabiës is misschien wel de meest gevreesde infectieziekte ter wereld. De ziekte is extreem gevaarlijk voor dier en mens. Ook de mens kan rabiës oplopen door een beet van een besmette hond of vos. In Nederland komt rabiës onder honden en katten nauwelijks voor. Echter over de grens is er wel een mogelijkheid om besmet te raken (zowel mens als dier) via hondsdolle vossen in België of Duitsland. Hondsdolheid eindigt altijd met de dood. De oorzaak is een virus in het speeksel dat via een beet wordt overgebracht. Via het zenuwstelsel verspreidt het virus zich in het lichaam. De hersenen worden in het laatste stadium aangetast. Het ene ogenblik is het geïnfecteerde dier angstig en druipt weg. Het andere ogenblik reageert het dier verwilderd en wordt agressief. Alles wat er binnen zijn bereik aanwezig is, wordt in gebeten. Gaat uw kat mee op vakantie? Vakantielanden verplichten het vaccineren tegen rabiës.

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema kat

Rabiës hoeft maar één keer in de twee of drie jaar gevaccineerd te worden. Dit is afhankelijk van het soort vaccin. Vraag erna bij uw dierenarts.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG