Trimmen van de kat

Vindt u veel losse haren in huis en heeft uw kat last van een dikke laag onderwol? Of eet de kat veel gras op (buiten of kattengras)? Dan is het verstandig om de kat te laten trimmen. Bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is het mogelijk om op meerdere locaties de kat te laten trimmen.

Wat is onderwol?

Veel langharige katten kunnen hun eigen vacht maar moeilijk onderhouden. De meeste rassen hebben te maken met veel onderwol. Onderwol is een dikke, pluizige laag die zacht aanvoelt en dof van kleur is. Als de onderwol niet op tijd verwijderd wordt, ontstaat er een klit. Klitten kunnen gaan vervilten en dat is natuurlijk erg vervelend voor uw huisdier. Kortharige katten kunnen ook last hebben van een dikke laag onderwol of een vervilte vacht. Vooral oudere (kortharige) katten hebben vaak niet meer de capaciteit om hun eigen vacht te onderhouden. Een trimbehandeling is daarom erg prettig voor uw huisdier, ze zijn weer even van hun ‘dikke jas’ af.

Voordelen van het trimmen bij katten

Aan het trimmen van de kat zitten enkele voordelen. Dit zijn:

  • De kat geen klitten meer in de vacht heeft. Hierdoor kan de kat zijn vacht weer goed verzorgen. Tevens wordt er voorkomen dat de klitten gaan vervilten wat pijn en huidklachten kan veroorzaken.
  • Minder tot geen losse haren meer in de leefomgeving van de kat.
  • De kat heeft minder last van haarballen.
Trimmen van de kat

Trimbehandeling

Bij een trimbehandeling wordt de overmatige onderwol uit de vacht gehaald en wordt de vacht weer in een mooie coupe gekamd en geknipt. Een kleine klit kan er vaak uitgeborsteld worden. Een vervilte vacht moet helaas geschoren worden, met een kam kan een vervilte klit er niet meer uit gehaald worden. Vaak zit een vervilte klit zo strak op de huid dat dit voor ongemak en/of pijn bij uw kat kan zorgen.
De voorkeur gaat uit naar trimmen zonder narcose. Helaas is dit bij sommige gevallen niet haalbaar. Als dierenartsenpraktijk hebben wij het voordeel dat we indien nodig een kat die het trimmen niet toe laat een ‘roesje’ te geven. De kat krijgt een lichte narcose waardoor het trimmen gemakkelijker toegelaten wordt. De nagels worden altijd nagekeken en indien nodig geknipt.
Ons advies is om één keer in de drie maanden uw kat te laten trimmen.

Trimmen van den kat

Haarballen bij de kat

Ook kan een trimbehandeling zorgen voor vermindering van haarballen. Katten krijgen bij het wassen van hun vacht haren binnen. Die haren worden tegelijkertijd afgevoerd met de ontlasting. Als er te veel haren binnen komen kan dit gaan samen klonteren tot een haarbal. De meeste katten braken de haarbal uit, soms is de haarbal te groot om uitgebraakt te worden. Een te grote haarbal kan bijvoorbeeld de maaguitgang of de darmen afsluiten.

Locaties voor het trimmen van uw kat

Wij kunnen op verschillende locaties uw kat laten trimmen. Door te bellen met de desbetreffende praktijk, kan er een afspraak gemaakt worden.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG