Teken bij de hond

pup aanschaffen

Teken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Kleine spinachtige beestjes die zowel bij onze huisdieren als bij ons voor kunnen komen.

Waar bevinden zich de meeste teken

Teken vindt je vooral in bossen, duinen, hoge grassen en struiken. Vaak wordt er gedacht dat ze ook uit bomen vallen, dit is niet vaak zo. Ze wachten tot er een gastheer langskomt en klimmen dan over. Ze zoeken een lekkere warme plek en zuigen zich daar vast en voeden zich met bloed. Bekende plekken waar een teek graag verblijft bij de hond is in de liezen, oksels, oren en onder de staat.

Welke periode zien we teken

Teken zijn er het hele jaar door actief. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen de tekenen actief worden. De meeste beten worden gezien in de periode van maart t/m oktober.

Wat te doen als uw hond een teek heeft

Wanneer uw hond een teek heeft, probeer dit dan zo spoedig mogelijk te verwijderen. Er bestaan speciale tekentangen voor het verwijderen van een teek. Wanneer dit niet goed lukt, het gedeeltelijk is verwijderd of de plaats rood en/of ontstoken wordt, neem dan contact op met uw dierenarts. Noteer de datum dat u een teek heeft gezien of wanneer de teek is verwijderd bij de hond.

Kan de hond ziek worden van een teek

Wanneer u niet heeft gemerkt dat er een teek op uw hond heeft gezeten of wanneer de teek al geruime tijd op uw hond heeft gezeten (ong. 48 uur), bestaat er een kans dat uw dier ziek wordt. Dit gebeurd alleen wanneer de teek besmet is. Dit is nu inmiddels 1 op de 5 teken. Dus de meeste zijn niet besmet. De teek zuigt bloed van uw hond en spuugt speeksel in de bloedbaan. Wanneer dit een geïnfecteerde teek is, kan het ziektes overbrengen. In Nederland denken we dan vooral aan de borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme voort kan brengen.

Preventief behandelen

Kijk en onderzoek uw dier dagelijks op teken. Vooral als u in risicogebieden bent geweest. Kam en voel na met uw hand of er iets zit. Wanneer er een teek zit, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Om een teken beet te voorkomen, zijn er verschillende middelen op de markt om teken af te weren of te doden. Deze middelen zijn in kauwtabletten, druppels of halsbanden te verkrijgen. Wij adviseren graag over welk middel het beste bij uw hond past.

Andere parasieten

Naast teken kunnen er ook andere diertjes (parasieten) bij de hond voorkomen. Dit kunnen vlooien of wormen zijn. Meer weten over vlooien of wormen bij de hond? Zie onderstaande linken

  •  Vlooien bij de hond
  •  Wormen bij de hond 

Heeft u vragen of wilt u advies over het bestrijden van teken? neem dan contact op met één van onze praktijken.

ontwormen hond

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG