Tandresorptie bij de kat

Tandresorptie is één van de belangrijkste oorzaken van gebitsproblemen bij de kat. Bij de hond komt het ook voor, maar geeft daar minder vaak die problemen, zoals wij die bij de kat kennen. Bij tandresorptie wordt het glazuur van de tanden en kiezen aangetast juist op de rand, waar het gebitselement aan het tandvlees zit. Vroeger heette de aandoening dan ook tandhalslaesies. Je kunt het soms met het blote oog zien, maar vaak spelen deze processen zich af onder het tandvlees af, onttrokken aan het gezichtsveld van de onderzoeker. Soms zijn alleen de wortels van het gebitselement aangetast. Bij de inspectie van het gebit onder narcose kunnen we een beter beeld krijgen, door met de sonde de voorkeursplaatsen voor de processen bij de kiezen en tanden af te tasten. Je kunt dan de beschadigingen van de gebitselementen voelen. Een röntgenfoto geeft pas echt duidelijkheid.

Het proces van tandresorptie

Hoe het proces van tandresorptie ontstaat is nog steeds niet duidelijk, het komt bij alle dieren en ook de mens voor, maar de kat heeft er het meest last van. Ontstekingsprocessen en vitamine D spelen een rol in de ernst, maar het fijne ervan is nog steeds niet bekend.

Op de foto links zijn 3 kiezen van de onderkaak te zien en is de voorste kies aangetast (op foto rechts in de cirkel), één wortel aangetast en met het bot vergroeid en de andere wortel is niet vergroeid met het bot en de  kroon van het element is ook aangetast.

Tandresorptie kat

Type I

We kennen drie types, waarbij type III een combinatie is van type I en type II. Bij type I van de tandresorptie is het gebitselement aangetast is, er zijn beschadigingen aan de wortel en/of aan de kroon. De beschadigingen van de tand of kies zijn duidelijk te zien op een röntgenfoto van het gebitselement.

tandresorptie kat type I

Type II

Bij type II zijn er ook een beschadigingen van de wortel(s) en de kroon, er is echter op een röntgenfoto een vergroeiing van de wortel(s) met het kaakbot te zien. Bij type I is dat niet het geval.

tandresorptie kat type II

Type III

Van type III is sprake als er bij de kiezen met twee of meer wortels slechts één wortel vergroeid is met het kaakbot en de andere niet. Er is maar één methode om de het proces te behandelen en dat is het verwijderen van de het gebitselement. Er kunnen één of meerdere elementen aangetast zijn.

tandresorptie kat type III

Behandeling

Elke vorm van tandresorptie heeft weer een andere benadering in de behandeling. Zoals boven besproken, zijn bij type I op de röntgenfoto de wortels “los” te zien van het kaakbot. Deze wortels moeten in zijn geheel verwijderd worden. Bij type II zijn de wortels vergroeid met het kaakbot en kunnen ze niet verwijderd worden (ze zijn er eigenlijk ook niet meer). Hierbij volstaat met een amputatie van de kroon, dat is het zichtbare gedeelte van de kies of tand. Bij type III moet de wortel die niet vergroeid is verwijderd worden en de wortel die wel vergroeid is mag blijven zitten. Het bovenliggende zichtbare gebitselement moet altijd verwijderd worden. Hoe het trekken in zijn geheel in zijn werk gaat kunt u lezen onder het hoofdstuk: extractie gebitselementen kat.

Heeft u vragen neem dan contact op met 1 van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG