Sterilisatie poes

Heeft u al nagedacht of uw poes gesteriliseerd wordt? Hieronder vindt u enkele redenen waarom u een poes kan laten steriliseren.

Redenen voor sterilisatie

  • De poes wordt niet meer krols
  • Geen ongewenste zwangerschappen
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren
  • Geen kans meer op baarmoederontstekingen

De poes wordt rond de leeftijd van 6 á 7 maand voor het eerst krols. Dit betekent dat de poes dan ook drachtig kan worden. Ons advies is om rond de 6 á 9 maand de poes te steriliseren. Het steriliseren kan al voor de eerste krolsheid.

Voorbereiding van de operatie

U kunt een afspraak maken bij een van onze praktijken voor een sterilisatie. Van te voren krijgt u van onze assistente enkele instructies mee zoals bijvoorbeeld het nuchter houden van de poes (avond van te voren geen voer meer aanbieden, alleen water). Op de dag zelf kan de poes ‘s ochtends/ ‘s middags gebracht worden. Een assistente zal de poes opnemen. Voordat de operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek verricht (o.a. luisteren naar hart en longen) om te kijken of de poes gezond is. Indien dit in orde is, krijgt de poes een injectie met narcosemiddel.

De operatie

Als de poes slaapt, krijgt zij een pijnstiller toegediend. Tevens worden de ogen van de poes gezalfd zodat de ogen niet uitdrogen. Tijdens een narcose knippert een dier niet met zijn/haar ogen. Hierdoor wordt het oog droog. Daarom worden de ogen gezalfd.
De buik van de poes wordt geschoren, gewassen en steriel gemaakt. Vervolgens wordt er een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. Door middel van een speciaal sterilisatiehaakje, worden de eierstokken uit de buik gehaald. De eierstokken worden afgebonden en verwijderd. Als beide eierstokken zijn afgebonden, wordt de huis onderhuids gehecht. In sommige gevallen is een extra hechting op de wond nodig.

Sterilisatie poes

Na de operatie

Na de operatie wordt de poes naar de recovery gebracht waar zij in een verwarmd hok kan bijkomen van haar narcose. Tijdens de opname van de poes, wordt ze nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Als het narcosemiddel goed is uitgewerkt en de poes goed bij is, mag ze naar huis om thuis verder te herstellen. Na 8 – 10 dagen komt de poes voor een controle consult op de wond te controleren. Eventuele extra hechtingen worden dan verwijderd.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG