Sterilisatie teef

sterilisatie teef

Iedere hondeneigenaar met een teef in huis komt een keer voor de keuze te staan: laat ik mijn teef wel of niet steriliseren? Wil ik nog een nestje met mijn hond? Deze keuze is niet altijd even makkelijk. Hieronder krijgt u meer informatie over steriliseren van een hond.
Tegenwoordig zijn er twee methoden om uw hond te laten steriliseren. Dit kan via de traditionele methode of via een kijkoperatie, ook wel laparoscopie genoemd. Komt u er niet uit, dan helpen wij u graag bij het maken van een keuze!

Redenen voor sterilisatie

  • De teef wordt niet meer loops en is dus onvruchtbaar. Dus geen bloedverlies, geen ongewenste dekking en de teef heeft geen neiging meer om weg te lopen.
  • Geen schijndracht. Veel honden worden na de loopsheid schijnzwanger. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt de teef niet meer loops en dus niet meer schijnzwanger.
  • Er zijn meerdere medische redenen waarom het goed is om een teef te steriliseren. Er is een verminderde kans op baarmoederontsteking. Tijdens de loopsheid staat de baarmoedermond open. Hierdoor kunnen er gemakkelijk bacteriën naar binnen die vervolgens in de baarmoeder een ontsteking veroorzaken. Is er eenmaal een baarmoederontsteking, dan moet dit operatief verwijderd worden. Loopt een teef te lang door met een ontstoken baarmoeder die vol zit met pus en etter dan is de kans groot dat de baarmoeder kan knappen. In deze gevallen overleeft de teef het vaak niet. Daarnaast is er een verminderde kans op melkkliertumoren. Bij deze aandoening vormen zich tumoren in de melkklieren van de hond. Een teef heeft tien melkklieren! Door sterilisatie worden de melkklieren niet meer gestimuleerd. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren verminderd. De teef heeft minder kans op suikerziekte. Na elke loopsheid produceert de teef het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor een verhoogde bloedsuikergehalte en maakt teven op oudere leeftijd gevoeliger voor het ontwikkelen van suikerziekte. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt het hormoon progesteron nagenoeg niet aangemaakt.

De operatie

Het steriliseren van de teef gebeurd onder volledige narcose. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Vervolgens wordt de wond onderhuids gehecht. De teef kan de hechtingen er dus niet uithalen, waardoor een kap om het hoofd van de teef vaak niet noodzakelijk is (alternatief is een rompertje). Dezelfde dag mag de hond weer mee naar huis.

Sterilisatie teef

Na de operatie

Na sterilisatie kan het zijn dat de teef de neiging heeft om zwaarder te worden. Dit heeft u echter zelf in de hand. Door minder te voeren of een voeder te voeren met een lagere energiedichtheid is overgewicht goed te voorkomen. Soms nemen eigenaren een verandering weer in de vachtstructuur na sterilisatie, zoals bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt echter weinig voor. Tevens is er na sterilisatie een verhoogde kans op urine – incontinentie bij grotere hondenrassen. Wilt u hier advies over hebben, neem dan contact op met één van onze praktijken.

In het algemeen wegen de voordelen van de sterilisatie ruimschoots op tegen de nadelen. Daarom adviseren wij om altijd uw teef te laten steriliseren, als u als eigenaar geen nestje wil hebben bij de teef.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG