Stalanalyse en stappenteller rundvee

In dit artikel

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen zijn we steeds op zoek naar nieuwe methodes om te beoordelen of uw stal kan worden geoptimaliseerd. We zijn in het bezit van een mobiel stappenteller systeem voor koeien. We zijn hiermee de eerste praktijk in Nederland waar het mogelijk is om camerabeelden te combineren met de ligtijden van uw koeien. Zo kan er een stalanalyse gemaakt worden.

Vraagt u zich af of uw ligboxen op de juiste manier staan afgesteld of bent u nieuwsgierig waarom koeien juist een bepaald gedeelte van de stal minder benutten? Wij hebben de oplossing, het gedrag van de koppel geeft hierover namelijk een stuk meer informatie.

Lig gedrag van koeien

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het lig gedrag van koeien. De afstelling van de ligboxen en de kwaliteit van het ligbed zijn belangrijk. Ook overbezetting of klimaat in de stal spelen een rol. Daarnaast kan het een handig instrument zijn om er bijvoorbeeld achter te komen waarom de vaarzen of juist de oudere kalfskoeien achter blijven in productie. Uit onderzoek blijkt dat elk uur dat een koe extra ligt zich vertaalt in 0,9-1,6 kilogram meer melk per dag.

Stappenteller
stappenteller

De eerste resultaten zijn inmiddels bekend en deze zijn veelbelovend. In enkele weken tijd worden er veel gegevens verzameld. Door deze informatie te combineren, komt er veel informatie beschikbaar over het gedrag en het welzijn van de koeien. De ervaring is dat het niet alleen leuk is om op deze manier naar uw veestapel te kijken, maar dat er vaak door enkele simpele aanpassingen best wel verbetering mogelijk is in het comfort en welzijn van de koeien.

Een camera in de stal

Om het gedrag van uw veestapel te analyseren plaatsen we een camera in uw stal en krijgen de koeien transponders om de achterpoten. Gegevens worden direct doorgestuurd, zodat we op afstand mee kunnen kijken.

Camera
Camera stappenteller

Tevens kan het systeem gebruikt worden om tochtigheid te signaleren. Heeft u vragen of bent u benieuwd of uw stal verbeterd kan worden, neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG