Parasieten bij katten

Parasieten bij katten komen regelmatig voor. Dit kunnen endo- en/of ectoparasieten zijn. Endoparasieten worden inwendige parasieten mee bedoelt waaronder wormen. Deze kleine parasieten leven in het dier. Ectoparasieten zijn parasieten bij de katten die op de kat leven (niet in de kat) en voeden zich met huidschilfers en/of bloed. De meest bekende zijn de vlo en de teek.  
Een parasieteninfectie is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de kat. Er kunnen verschillende verschijnselen optreden bij een parasieteninfectie zoals diarree, braken, vermageren, jeuk, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc. De verschijnselen zijn afhankelijk van het soort parasiet waarmee de kat besmet is.

Help, mijn kat heeft vlooien!

Een veel voorkomend probleem qua parasieten bij de kat zijn vlooien. Het wordt vaak herkend door overmatig jeuk en/of likken door de kat. Maar ook de kleine zwarte puntjes in de vacht is een teken dat er vlooien aanwezig zijn. Ons advies is om vlooien te voorkomen en tijdig te behandelen om zo een explosie aan vlooien te voorkomen. Wat veel mensen niet weten is dat de vlo inmiddels niet alleen meer in het voorjaar en zomer voorkomt maar ook in het najaar en de winter. Meer weten over de cyclus van de vlo, hoe je een vlooienplaag kunt aanpakken en wat ons advies is om preventief de kat te behandelen, klik dan hier.

Mijn kat heeft een teek

Een teek is een bloedzuigende mijdachtige parasiet die zich kan nestelen bij onze huisdieren. Maar ook bij de mens kunnen teken zich gaan nestelen. Het hebben van een teek is niet direct levensbedreigend. Wel is het van belang om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar het aller belangrijkste blijft om een tekenbeet te voorkomen. Dit kun je bij de kat doen door preventief te behandelen met een vlo en teken middel. Er zijn verschillende producten op de markt te verkrijgen.  

Hoe wordt mijn kat besmet met wormen?

De infectie kan op verschillende manieren plaats vinden. Zo kan een kitten besmet raken via de moedermelk. Het moederdier heeft larven van wormen nog in het lichaam gehad, die vervolgens via de moedermelk worden doorgegeven. Het is daarom ook van groot belang om het moederdier voor de dracht te ontwormen en voor de kittens eveneens een strak ontworm – schema aan te houden (zie hieronder). Een volwassen kat kan besmet raken door ontlasting te eten van soortgenoten of het eten van prooidieren. Ook katten die nauwelijks buiten komen kunnen besmet raken met wormen. Doordat eieren en laveren aan schoenzolen blijven kleven, wordt dit meegenomen in het huis waardoor de kat vervolgens besmet raakt.

worm cyclus kat
Op de afbeelding wordt weergegeven hoe een kat besmet kan worden met wormen.

Wormen zie je niet altijd!

Vaak geven eigenaren aan dat hun kat geen last heeft van wormen, omdat er niks in de ontlasting wordt gevonden. De worm leeft in de darm van uw huisdier. Vaak treden de wormen alleen naar buiten bij een fikse besmetting (via de ontlasting of braken) of door ontworming (dode wormen die vanuit de darmen mee komen met de ontlasting). Doordat je niet altijd ziet dat uw huisdier besmet is met wormen, adviseren wij om vier keer per jaar uw hond en/of kat standaard te ontwormen.

Soorten wormen

Haakworm
Net zoals de spoel- en lintworm huisvest de haakworm zich ook in de darm van uw huisdier. De haakworm bijt zich actief vast in het slijmvlies van de darmen en zuigt bloed.

Hartworm
Hartworm komt in grote delen van Europa voor, voornamelijk Zuid – Europa. De kat loopt de besmetting op, door gestoken te worden door besmette muggen. Zo komen de larven van de hartworm in de bloedbaan te recht. Een volwassen hartworm kan wel 20 cm lang worden en vestigt zich in hart of longslagader. Als uw kat besmet is met hartworm kan het gevaarlijk zijn om de hartworm te doden. De wormrestanten kunnen propjes worden die vast kunnen lopen in kleinere bloedvaten. Gevolgen zijn dat er een embolie ontstaat en de kat een infarct kan krijgen. Het is dus veel belangrijker om te voorkomen dat de kat gebeten wordt door besmette muggen. Wij adviseren u graag welk middel hiervoor geschikt is. Niet elk middel pakt standaard hartwormen aan!

Lintworm
Lintwormen zijn lange platte wormen die zich bevestigen aan de darm met een soort van zuignapjes. De lintworm bestaat uit zo genoemde segmenten (stukjes worm). Hierdoor kan de lintworm erg lang worden. Een besmetting met lintworm wordt vaak waargenomen door kleine stukjes worm (segmenten) in de ontlasting of rond de anus. Een segment ziet eruit als een afgeplatte rijstkorrel.

Spoelworm
Spoelwormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten (maag – darmworm) bij de hond en de kat in Nederland. Volwassen spoelwormen leven in de darmen van de kat. Veel katten maken de infectie met spoelwormen door, zonder hier symptomen van te zien. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan aangetoond worden of de kat besmet is met spoelwormen. Bij kittens worden wel vaak de symptomen zichtbaar aangezien zij vatbaarder zijn.

Zweepworm
Ook zweepwormen komen veel voor bij de hond en de kat. De zweepworm kan 4 tot 8 cm groot worden en verblijft in de blinde darm.

kittens

Ontwormschema kat:

Kitten:

  • 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd
  • 2, 4, 6 en 8 maanden leeftijd
  • Vervolgens vier keer per jaar

Volwassen kat:

  • Vier keer per jaar

Heeft u vragen neem dan contact op met 1 van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG