Ouderdomsverschijnselen bij katten

Iedereen ziet zijn kat graag gezond oud worden. Maar vanaf welke leeftijd heeft de kat meer ondersteuning nodig om gezond oud te worden? En welke ouderdomsverschijnselen treden erbij katten op? In onderstaand artikel komen alle bovenstaande vragen aanbod.

Leeftijdsfasen bij de kat

De kat doorloopt verschillende fases in zijn leven. Elke fase heeft zo zijn eigen aandachtspunten die op dat moment belangrijk zijn. In onderstaande poster wordt aangegeven welke leeftijdsfasen er zijn en er is een vergelijking gemaakt in mensenjaren.

Ouderdomsverschijnselen bij katten

Er zijn een aantal ouderdomsverschijnselen die op oudere leeftijd vaker voorkomen bij katten. De meest voorkomende ouderdomsverschijnselen worden hieronder beschreven.

Nierproblemen
Nierproblemen is één van de meest voorkomende ouderdomsziekte bij de oudere kat en komt in verschillende fases voor. Daarom is het tijdig opsporen van nierproblemen erg belangrijk. Dit gaat vaak in combinatie met een urine- en bloedonderzoek.

De symptomen die horen bij nierproblemen zijn: veel drinken en veel plassen, minder eten, afvallen en vachtveranderingen.

Dementie
Net zoals bij de mens komt ook dementie voor bij onze huisdieren en dus ook bij de oudere kat. Symptomen die vaak gezien worden zijn: hard miauwen, verward gedrag en poepen en plassen buiten de kattenbak. 

Artrose
Door ouderdom gaat de kat minder soepel en snel bewegen. Dit zien we vaak terug bij artrose. Een veel voorkomend probleem bij de oudere kat. Artrose wordt herkend doordat de kat minder gaat bewegen, niet meer ergens op- of af springt en kreupel loopt of zelfs door de achterpoten zakt.

Schildklierproblemen
Over het algemeen wordt de oudere kat wat rustiger en slaapt hij ook meer. Als juist het tegenovergestelde zichtbaar is (een actieve kat die weinig slaapt), kan de kat last hebben van schildklierproblemen. De symptomen die hierbij horen zijn: vermageren terwijl de kat goed eet of juist extreem veel eet, onrustig zijn, veel miauwen, braken en diarree. Door middel van een bloedonderzoek kan achterhaald worden of de kat last heeft van schildklierproblemen.

Catcare

Wij adviseren om vanaf de senior fase (7 á 8 jaar), de kat jaarlijks te gaan screenen. Dit kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De screening wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide vragenlijst die de eigenaar van de kat invult. Aan de hand van de vragenlijst kan er gekeken worden, in combinatie met lichamelijk onderzoek, hoede gezondheid van de kat is en of er actie ondernomen moet worden. Bij meerdere ingevulde vragenlijsten kunnen de lijsten vergeleken worden om te zien of er dingen veranderen. Is dit het geval dan is er vervolgonderzoek mogelijk zoals bloeddrukmeting, urine- en/of bloedonderzoek. Hierdoor worden ouderdomsverschijnselen eerder opgespoord en kan er tijdig een therapie gestart worden om de kat zo gezond mogelijk oud te laten worden.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met één van onze praktijken op.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG