Nieuwe wetgeving identificatie en registratie paard.

In dit artikel

Table Of Contents

Let op per 21-04-2021 veranderd er veel voor de eigenaren van een paard.

Paarden registreren op UBN

Wanneer een paard langer dan 30 dagen op een locatie gehouden wordt, dan moet de locatie worden opgenomen in de database. Hiervoor vraagt de locatiehouder, bedrijfsmatig of particulier, een UBN-nummer aan. Heeft de locatie al een UBN-nummer, dan worden de aanwezige paarden bijgeschreven op dat UBN. De locatiehouder koppelt alle paarden die bij hem ‘gewoonlijk gehouden’ worden aan zijn UBN-nummer op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met de term ‘gewoonlijk gehouden’ wordt gedoeld op paarden die 30 dagen of langer op de locatie aanwezig zijn. Als het goed is staan de gegevens van de paarden er al in, omdat de houder van het paard via een PPI (paspoort instantie) het paard al in het systeem heeft gezet.

Voor paarden die minder dan 30 dagen op een locatie staan is het voldoende om dit in de lokale administratie (in bijvoorbeeld een schriftje) bij te houden. Dit bijhouden van de lokale administratie is er voornamelijk op gericht om bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte te weten waar welke paarden staan, zodat je ze niet hoeft te zoeken. In de administratie moet het chipnummer staan, datum verplaatsing en locatie houderij van herkomst en locatie  houderij waarheen verplaatst.


Paspoort


Het paspoort moet net als nu zo dicht mogelijk bij het paard aanwezig zijn en is geen eigendomsbewijs. Vanaf volgend jaar treed het nieuwe paspoort in werking met daarin de diergezondheidsverordening (deel 1), fokkerijverordening (deel 2) en diergeneesmiddelenverordening (deel 3). Elk paard waarvoor na 28 januari 2022 een paspoort wordt aangevraagd, krijgt de nieuwe variant. Belangrijk is dat er bij het paard een Nederlands paspoort is.

Hoe moet een veulen worden aangemeld?


Binnen zes maanden moet het paspoort en de chip worden uitgegeven anders wordt het paard uitgesloten van de voedselketen. Dit kan door het paard aan te melden bij een in Nederland aangesloten stamboek organisatie of andere PPI (paspoort instantie). Zij zetten het veulen in de database en de exploitant van de locatie moet het veulen vervolgens koppelen aan zijn UBN.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Anouk Mol (ma, do en vrij) 421-4442

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG