Myasis bij schapen

In dit artikel

Myiasis is een ziekte veroorzaakt door vliegen. De blauwgroene bromvlieg (Lucilia Sericata) legt eieren in de wol van schapen. De larven (maden) die uit deze eieren komen zijn de veroorzaker van de ziekte myasis.

Warm weer

De larven voedden zich met het vlees van de schapen en kunnen daarmee grote, onherstelbare wonden veroorzaken. Wanneer de omstandigheden voor de vliegen goed zijn kan een infectie razendsnel verlopen. Gunstige omstandigheden zijn warm weer en een broeierige, natte en vieze vacht. In een warm en vochtig voorjaar lopen schapen die pas laat geschoren worden de meeste risico op een infectie.

Preventie

Preventieve maatregelen kunnen bestaan uit het tijdig scheren van de schapen, dagelijkse controle van de schapen (de eerste verschijnselen zijn vaak jeuk en traagheid). Als de verwondingen nog meevallen moet alle wol rond de aangetaste plekken worden weggeschoren en de maden bestreden worden door het schaap te wassen met maden-dodende middelen.

Schapen kunnen ook preventief behandeld worden. Het beste moment om dit te doen is rond juni. De vliegen zijn actief van april t/m oktober, maar de meeste infecties treden op in juni/juli en augustus. Overleg met uw dierenarts over de beste preventieve maatregelen voor uw schapen.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG