Laboratorium

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen hebben wij verschillende onderzoeksmogelijkheden binnen onze laboratoria. Elke praktijk heeft zijn eigen apparatuur staan. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de mogelijkheden.

Bloed

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is er veel ervaring met bloedonderzoek bij alle diersoorten. Tevens zijn er veel verschillende soorten testen en combinatie denkbaar als we denken aan bloedonderzoek. Om alle testen standaard uit te voeren bij patiënten, is niet zinvol en kostbaar. Daarom zal de dierenarts een keuze maken op basis van het lichamelijke onderzoek en de klachten. Zo kan er een goede diagnose gesteld worden en de ernst van de kwaal bekeken worden. Daaraast is het ook mogelijk om onderzoek te doen aan het gezonde dier, bijvoorbeeld als men een teefje drachtig wil maken en het juiste dekmoment zoekt (zie meer informatie bij progesteron). Uiteraard zijn er ook testen mogelijk op een aantal veel voorkomende virusziekten, zoals bijvoorbeeld leukemie bij de kat.


Urineonderzoek


Urineonderzoek is een diervriendelijke manier om meer te leren over de ziekte van uw hond en/of kat. We doen urineonderzoek als uw hond en/of kat teveel drinkt, plast of als de urine bijvoorbeeld een andere kleur heeft dan normaal. Urineonderzoek wordt betrouwbaar uitgevoerd met een appparaat. Onder andere de pH en aanwezigheid van afwijkende bestandelen zoals eiwit, bloed, galstoffen of suiker kunnen worden gemeten. Daarnaast wordt een sediment van de urine microscopisch nagepluist op kristallen en wordt het soortelijkgewicht gemeten. U kunt bij ons speciale kattenbakkorrels, pipetjes en potjes krijgen om gemakkelijk urine op te vangen van uw poes en/of kater. Bij een hond lukt het vaak goed met behulp van een steelpannetje of soeplepel. Breng urine zo vers mogelijk naar ons toe en bewaar het tot die tijd in de koelkast. Uiteraard altijd in een schoon potje!

Celmeting melk


Met een celmeet-apparaat is het celgetal van melk te bepalen. Dit kan in verschillende gevallen zinvol zijn. U kunt hierbij denken aan een extra controle van het celgetal of een therapiecontrole om te kijken of het celgetal weer is gezakt na een mastitisbehandeling. Indien het celgetal verhoogd blijkt, is het mogelijk om bacteriologisch onderzoek te doen.

Bacteriologisch onderzoek melk


Binnen Dierenarstencombinatie van Vecht tot Venen is het mogelijk om bacteriologisch onderzoek melk uit te laten voeren. Na 1 dag heeft u doorgaans uitslag over de verwerkker van de mastitis/celgetal en na 2 dagen heeft u een gevoeligheid van de kiem. U heeft een zeer snelle uitslag en hierdoor kan er tijdig een therapie ingesteld worden en mogelijke besmetting van meerdere koeien voorkomen worden.

Op bovenstaande afbeelding is een petrischaaltje te zien met daarin gekweekte bacteriën.
Op bovenstaande afbeelding is een petrischaaltje met antibiotica tabletten te zien. Zo kan er gekeken worden waarvoor een bacterie resistent is.

Faeces


Verschillende onderzoeken kunnen op de praktijken worden uitgevoerd. Het betreft onderzoek op wormeieren en coccidiose. Daarnaast maken wij gebruik van sneltesten om cryptosporidiose (een darmaparsiet) of Rota/ Corona (darm) virussen bij kalveren op te sporen. Eenzelfde soort test hebben we om E.Coli (bacterie die diarree veroorzaakt) aan te tonen. Dezelfde soort sneltesten worden gebruikt om giardia en parvo aan te tonen bij honden.

T4 apparaat (schildklier bepalen)


Bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is het mogelijk om het schildklierhormoon T4 te bepalen. Groot voordeel om dat op praktijkniveau te doen is, dat de behandeling gelijk kan worden gestart of kan worden aangepast. De reden om het T4 apparaat aan te schaffen is, dat schildklier problemen bij de kat regelmatig voorkomen: 1 op de 20 katten boven de 8 jaar heeft last van een afwijkende schildklierfunctie. Meestal is dat een overactieve schildklier veroorzaakt door een goedaardig tumortje in de schildklier. De verschijnselen zijn: verhoging van de eetlust, vermageren, nerveuze en agressief gedrag en slechte vacht. Vroegtijdige diagnose geeft een langere levensverwachting dan wanneer de diagnose hyperthyroïdie (overactieve schildklier) wordt geconstateerd. Bij hyperthyroïdie heeft de kat al veel moeten inleveren. Na behandeling wordt een regelmatige controle geadviseerd. Bij honden wordt meestal een te traag werkende schildklier gediagnosticeerd. De verschijnselen zijn: traag, dikker worden, donkere huid en een trage hartslag.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG