Jeuk bij de hond

sterilisatie teef

Jeuk bij honden wordt veelal veroorzaakt door een verstoring in de huid, uw hond kan dan gaan krabben. Dit kan heel mild zijn, af en toe krabben gedurende de dag, maar dit kan ook heel intensief zijn, zelfs tot bloedens toe. Ook kan de hond erg onrustig zijn, niet willen slapen, of erg veel op z’n pootjes zitten bijten/likken. In alle gevallen is er een oorzaak voor het krabben, aan ons de taak om uit te zoeken wat dit is!

Oorzaak jeuk bij de hond

Helaas heeft jeuk bij honden een groot aantal oorzaken. Het is niet altijd eenvoudig om direct te zeggen wat de oorzaak van de jeuk is. Wel als er vlooien gevonden worden, dan is het zaak om met de beste middelen te behandelen. Veel vlooienmiddelen werken niet meer afdoende omdat vlooien flink resistent zijn geworden tegen veel producten!

Wat te doen bij jeuk?

Indien vlooien zijn uitgesloten als oorzaak van de jeuk bij de hond, kan begonnen worden met uitgebreid onderzoek van de huid en/of oren. Eerst met het blote oog. Zijn er veel of weinig schilfers? Is er veel roodheid of zijn er open plekken. Is er sprake van zwarting of geur? Dit zijn allemaal kenmerken die we meenemen om zo tot een diagnose van jeuk bij honden te komen. De microscoop is hierbij ook een handig hulpmiddel. Met een afkrabsel kunnen we kijken of er ook parasieten zoals mijten (schurft) en schimmels aanwezig zijn. Met een uitstrijkje of swab voor cytologie (cellen bekijken) kunnen we zien wat voor soort ontstekingscellen en bacteriën er aanwezig zijn. Dit geeft veel informatie over de oorzaak van de jeuk.

Aanvullend onderzoek naar jeuk

Verder onderzoek kan gericht zijn op een allergie, dit kan zijn voor voedsel, maar ook voor iets van buitenaf (atopie). Voor een voedselallergie bestaan er diverse dieetvoeders. Het kan ook zijn dat er zelf gekookt moet gaan worden. Een atopie kan men onderzoeken door bloedonderzoek of door prikjes in de huid te geven.

Behandeling van jeuk bij de hond

Een behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld:

  • wassen van de hond
  • jeukstillende medicatie
  • soms ook antibiotica

Doordat er uitgebreid onderzoek naar de jeuk bij de hond wordt gedaan, kan er ook een gericht antibioticum worden ingezet volgens de nieuwste richtlijnen van het formularium gezelschapsdieren. Dit om antibioticumresistentie zoveel mogelijk te beperken.

Heeft u vragen of wilt u langs komen met uw huisdier voor advies, neem dan contact op met een van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG