Gebitsproblemen bij het konijn

Konijn

Het gebit van het konijn bestaat uit vier snijtanden, twintig kiezen en twee stifttanden. Stifttanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Daarom behoort het konijn ook niet onder de soort knaagdieren. Het knaagdier heeft geen stifttanden. Het gebit (tanden en kiezen) groeit het gehele leven van het konijn door. Bij een normaal gebit staan de boven snijtanden voor de onder snijtanden en raken de onder snijtanden de stifttanden. Doordat de snijtanden op elkaar staan, slijten ze door beweging af. Als een konijn zijn eten vermaalt, worden de kiezen horizontaal bewogen. Door de beweging raken de boven en onder kiezen elkaar waardoor de slijtage en groei in evenwicht blijft. De snijtanden hebben diepe wortels die zich in het kaakbot bevinden. 2/3 deel van de tand is wortel en ziet men dus niet.

het gebit van het konijn
Een normale stand van de tanden van het konijn.

Gebitsproblemen

Toch komen er bij konijnen regelmatig gebitsproblemen voor. Het grootste probleem is dat de groei en slijtage niet goed in evenwicht zijn. Hierdoor kunnen zowel de kiezen als de snijtanden erg lang worden. Vaak merkt de eigenaar op dat het dier niet goed meer kan eten of zelfs pijn heeft. Door de snijtanden en de kiezen af te slijpen is dit probleem vaak zo weer opgelost. Helaas is dit wel een terugkerend probleem. Doordat de stand van het gebit niet goed is, vindt er geen natuurlijke slijtage plaats van de snijtanden en de kiezen.

Een ander gebitsprobleem is trauma. Een konijn kan door trauma een tand verliezen. In een aantal gevallen groeit de tand weer terug. De tand kan echter verkeerd groeien waardoor er een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tand ook niet meer aan. Hierdoor heeft de snijtand van de andere kaak, geen tand meer waarop natuurlijke slijtage kan plaats vinden. Deze tand zal door groeien.

Door fracturen in de kaak wordt de positie veranderd van het gebit. Ook hierdoor kunnen er gebitsproblemen ontstaan.

Maar ook een afwijkend knaaggedrag kan zorgen voor gebitsproblemen. Als een konijn niet goed knaagt, slijpen de tanden en kiezen elkaar niet goed af waardoor ze te veel door groeien.

het gebit van het konijn
Als de stand van de stift- en snijtanden niet goed op elkaar zitten, is er geen natuurlijke slijtage en groeien de tanden door.

Symptomen die kunnen duinen op gebitsproblemen

  • Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten maar er wel interesse in hebben.
  • Spelen met eten en proppen maken van het eten. Zo kun je bijv. uitgespuugde proppen hooi terug vinden in het hok.
  • Speekselen, de huid rond de bek kan zelfs ontstoken raken.
  • Oog- en neus uitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen.
  • Verhoogde traanproductie.
  • Zwellingen aan de kop door abcessen.
  • Slechte conditie en slechte vacht.
  • Problemen met het maag-darmkanaal. De darmen werken niet goed als het konijn geen voeding binnen krijgt. Voorbeelden zijn diarree of
  • verstopping.
  • Vermageren

Vermoedt u dat uw konijn last heeft van gebitsproblemen? Dan is het van groot belang om het konijn na te laten kijken door één van onze dierenartsen.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG