Echografie

In dit artikel

Met behulp van echografie kunnen we verschillende organen in het lichaam van uw huisdier beoordelen op vorm en functioneren. Het is een functioneel apparaat aangezien het maken van een echo pijnloos is voor het dier. Tevens kan de eigenaar aanwezig zijn tijdens de echo omdat er geen straling vrij komt.

Het echoapparaat

Echografie werkt via geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn zo laag dat wij mensen deze geluiden niet kunnen horen.
De geluidsgolven worden via een probe uitgezonden, welke tegen het lichaam van het dier wordt gehouden. Deze geluidsgolven kunnen zich goed voortbewegen in water en zacht weefsel. Bij elk oppervlak dat de geluidsgolven tegenkomen, zal een deel ervan worden weerkaatst. Het overige deel gaat dieper het weefsel in tot uiteindelijk alles geabsorbeerd of teruggekaatst is. De informatie van de teruggekaatste golven wordt door de computer van het echoapparaat omgezet op de monitor als beeld. Het verschil in dichtheid of densiteit in het orgaan zorgen voor de verschillende grijstinten op het beeldscherm. Enkele organen die goed te zien zijn op een echo zijn: hart, milt, lever, maag-darm kanaal, nieren, baarmoeder, urineblaas en prostaat. Tevens kan een echoapparaat ook goed gebruikt worden tijdens de dracht van hond en/of kat. Zo kan er gekeken worden of het huisdier drachtig is en hoeveel pups en/of kittens het zijn.

echografie
Op het echobeeld is een baarmoeder van de hond te zien die 6 weken drachtig is.

Het onderzoek

Voor een echo onderzoek hoeft een dier gewoonlijk niet onder narcose. Afhankelijk van het soort onderzoek zal de patiënt in een bepaalde positie worden neergelegd. meestal zal het dier op de rug worden gelegd. Bepaalde onderzoeken bijvoorbeeld van het hart kunnen zelfs staand of zittend uitgevoerd worden. Af en toe is een dier te wild of te zenuwachtig waardoor het onderzoek niet goed kan plaats vinden. Dan kan soms een roesje (licht narcosemiddel) nodig zijn. Het gedeelte van het lichaam wat onderzocht moet worden met de echo, wordt van te voren geschoren. Dit is nodig omdat tussen de haren altijd lucht en soms ook wat vuil aanwezig is, waardoor de geluidsgolven van de echo niet goed doorgegeven kunnen worden. Om een nog beter contact met de huid te krijgen, zal er een gel op de geschoren plaats aangebracht worden. Als deze handelingen verricht zijn, kan het onderzoek van start gaan. Tijdens het maken van de echo kunnen beelden vast gezet worden, kunnen er filmpjes gemaakt worden en organen opgemeten worden. Hieruit kan vervolgens een conclusie getrokken worden.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een echo, neem dan contact op met één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG