ECG hartfilmpje

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is er een mogelijkheid om een hartfilmpje (ECG) te maken. Met een ECG hartfilmpje kunnen we het functioneren van de hartspier zichtbaar maken. Het hart is een holle spier die door samen te trekken, bloed rond pompt in het lichaam. Bij het samentrekken worden er elektronische signalen afgegeven. Deze elektronische signalen worden opgevangen door het ECG apparaat. Zo kunnen afwijkingen waargenomen worden.

ECG hartfilmpje

Het maken van een hartfilmpje is over het algemeen niet belastend voor uw huisdier. Het is geheel pijnloos en in de meeste gevallen hoeft uw huisdier niet onder narcose. In een aantal gevallen wordt uw huisdier op de zij gelegd, in andere gevallen kan het huisdier blijven staan. Doordat het apparaat geen straling bevat, kunt u als eigenaar aanwezig zijn bij het maken van de hartfilmpje.
De gegevens van het hartfilmpje worden door de computer geanalyseerd en door ons beoordeeld. In twijfel gevallen kunnen wij het hartfilmpje opsturen naar een specialist.

ECG hartfilmpje
De afbeelding geeft een deel van de uitslag weer.

Symptomen van een hartafwijking kunnen zijn

  • Sneller vermoeid raken, verminderd uithoudingsvermogen;
  • Hoesten, met name ’s morgens vroeg en in rust;
  • Vermageren;
  • Vocht vast houden (bijvoorbeeld in de buik).

Er wordt een afwijking gevonden

Natuurlijk hopen we dat dit niet het geval is maar is er wel wat gevonden, dan zal er een medicijnbehandeling geadviseerd worden. In een aantal gevallen is verder onderzoek nodig in de vorm van een echo of röntgenfoto om de precieze aandoening vast te stellen.

Behandeling

Helaas kunnen we de aandoening niet weg nemen. We kunnen wel medicijnen voorschrijven die het hart kunnen ondersteunen. Deze medicijnen zullen in de meeste gevallen levenslang gegeven moeten worden. Ook kan een aangepast dieet bij hartproblemen helpen. Welke soort medicatie uw huisdier nodig heeft, hangt af van het hartprobleem en hoe ernstig het is. De medicijnen variëren van bloeddrukverlagende middelen tot medicijnen die het hartritme beïnvloeden.

Wanneer er een hartziekte is geconstateerd, is het verstandig om in overleg met de dierenarts regelmatig op controle te komen. Zo kunnen we het effect van de medicatie controleren.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Wilt u geen risico lopen? Kom dan jaarlijks met uw huisdier voor een gezondheidscontrole. De dierenarts voert bij de jaarlijkse gezondheidscontrole een algemene check uit die onder andere bestaat uit het luisteren naar het hart. Als uw huisdier gezond verklaart is kan hij eventueel ook gevaccineerd worden.

Heeft u vragen of het maken van een hartfilmpje of wilt u een afspraak maken neem dan gerust contact op met één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG