Digitale Röntgen

Met de techniek ‘digitale röntgen’ is het mogelijk om door het dier heen te kijken (de binnenkant van het dier bekijken). Bij bepaalde aandoeningen kan het maken van een digitale röntgenfoto van belang zijn.

Wat is een röntgenfoto?

Bij het maken van een digitale röntgenfoto, kan het inwendige van het dier bekeken worden. Wij doen dit digitaal en de foto’s bekijken we op een computerscherm. Niet alle delen van het inwendige dier zijn waar te nemen op een röntgenfoto. De delen die niet te zien zijn, heten ‘de weke delen’. Om dit in beeld te brengen, is er een andere techniek nodig zoals echografie.
Wat is er dan wel waar te nemen op een röntgenfoto? Vooral beenden en gewrichten zijn goed in beeld te brengen. Maar ook de borstholte is goed in beeld te krijgen op een röntgenfoto. Voorbeelden van aandoeningen die beoordeeld kunnen worden met een röntgenfoto zijn:

  • Botbreuken
  • Slijtage van gewrichten
  • Hernia’s in het ruggenmerg
  • Controleren van borstholte (hart en longen)
  • Aantonen van Heupdysplasie en/of Elleboogdysplasie

Op bovenstaande röntgenfoto is een botbreuk te zien (zie blauwe lijn).

Het onderzoek

Het onderzoek is geheel pijnloos voor uw huisdier. Soms wordt er voor gekozen om het huisdier een lichte narcose te geven. Redenen hiervoor zijn vaak dat het dier rustiger wordt of dat een dier niet in een bepaalde positie wil liggen. U als eigenaar kan aanwezig zijn gedurende het onderzoek.

Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen maakt gebruik van digitale röntgen. Op deze manier worden de foto’s nauwkeuriger. Tevens kunnen de foto’s in de computer vergroot worden. Zo kan een bepaalde aandoening beter beoordeeld worden. Daarnaast hoeven de röntgenfoto’s niet meer ontwikkeld te worden. Dit is minder tijdrovend en is beter voor het milieu.
Op vier locatie hebben wij een digitaal röntgen apparaat staan. Op de locatie Balkbrug kunt u ook terecht voor het maken van officiële röntgenfoto’s voor heupdysplasie en  elleboogdysplasie.

Straling

Omdat röntgenstraling gevaarlijk is dragen de dierenarts en/of  de assistente een loodschort, speciale handschoenen en een schildklier beschermer om zichzelf tegen de straling te beschermen. In de deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Dit lood houdt alle straling tegen. Zwangere vrouwen en personen onder de 18 jaar mogen niet aanwezig zijn in de röntgenkamer tijdens het maken van de foto’s.  Vanwege deze straling mogen alleen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting en betekent dat u niet in de röntgenkamer aanwezig kunt zijn als er een röntgenfoto van uw huisdier moet worden gemaakt.

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig. Meestal wordt er voor gekozen om de röntgenfoto’s door te sturen naar een radioloog. Meestal heeft u dan binnen 24 tot 48 uur de uitslag.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen voor een röntgenfoto, neem dan contact op met één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG