Castratie van het konijn

Konijn

In dit artikel

Konijnen zijn echte groepsdieren. Dit houdt in dat wanneer u een konijn wilt aan schaffen, het beste minimaal twee konijnen of meer aangeschaft kunnen worden. Uiteraard wel in een hok dat groot genoeg is voor het aantal konijnen. Een combinatie van een mannetje met een vrouwtje werkt vaak het beste. Wel is het verstandig om het konijn (mannetje) te laten castreren (castratie).

Redenen om het mannetje te laten castreren

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen vrouwtjes dekken. Dit zorgt voor ongewenste nakomelingen.
  • Onder invloed van mannelijke hormonen kunnen de mannelijke konijnen gaan sproeien in huis. Na een castratie gebeurd dit nauwelijks.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten.

Als een ongecastreerd mannetje sexueel actief is, kan het mannetje agressief worden naar soortgenoten en/of eigenaar.
Wat ons betreft zijn dit genoeg redenen om te adviseren om mannelijke konijnen te castreren. De castratie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden leeftijd plaats vinden.

castratie konijn

De operatie

De meeste dieren moeten nuchter zijn voor een operatie. Dit geldt niet voor konijnen. De darmen van konijnen mogen niet stil komen te liggen. Een konijn mag dus gewoon blijven eten voor de operatie.

Voordat een konijn gecastreerd wordt, wordt het eerst volledig nagekeken door een van onze dierenartsen. Hierbij wordt gelet op de conditie van het dier, hartslag en het gewicht. Als er geen verontrustende dingen uit het onderzoek komen, krijgt het konijn een narcose middel toe gediend. Als het konijn slaapt, worden de ogen gezalfd. Doordat het konijn onder narcose is, kan het konijn niet met zijn ogen knipperen. Om uitdroging van de ogen te voorkomen, worden de ogen gezalfd. Vervolgens wordt het scrotum (balzak) en een deel van de onderbuik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.
Voordat het konijn in de OK komt te liggen, wordt het konijn op een warmte mat gelegd om zo de temperatuur in het lichaam op peil te houden tijdens de operatie. Veel konijnen kunnen zelf hun lichaamstemperatuur niet op peil houden net na de operatie. Daarom worden geopereerde konijnen bij ons warm weg gelegd (bijv. in de couveuse) en goed in de gaten gehouden. Dezelfde dag kan het konijn weer naar huis.

Let op: 2 – 3 weken na de operatie is een mannetjes konijn nog in staat om nakomelingen te verwekken! Wij adviseren dan ook om uw konijn enkele weken apart te houden. Zo kan tevens het mannelijk konijn aansterken

Heeft u nog vragen of wilt u advies of een afspraak maken, neem dan contact op met een van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG