Castratie van de kater

Heeft u al nagedacht over de castratie kat? Hieronder vindt u enkele redenen waarom u een kater kan laten castreren.

Enkele redenen om een kater te castreren

  • Minder kans op rond zwerven van de kater doordat hij minder territorium drang heeft. Hierdoor wordt er ook minder gevochten.
  • Minder kans op sproeien en plassen in huis
  • Geen kans meer op ongewenste zwangerschappen
  • Minder sterke urinegeur

Het advies is om de kater rond de leeftijd van 9 maand te castreren. Als de kater eerder in huis gaat sproeien of plassen, is het advies om eerder contact op te nemen. Wordt dit niet gedaan dan is de kans groot dat de kater blijft sproeien/plassen nadat de kater gecastreerd is.

Voorbereiding van de operatie

U kunt een afspraak maken bij een van onze praktijken voor een castratie. Van te voren krijgt u van onze assistente enkele instructies mee zoals bijvoorbeeld het nuchter houden van de kater (avond van te voren geen voer meer aanbieden, wel water). Op de dag zelf kan de kater ‘s ochtends/ ‘s middags gebracht worden. Een assistente zal de kater opnemen. Voordat de operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek verricht (o.a. luisteren naar hart en longen) om te kijken of de kater gezond is. Indien dit in orde is, krijgt de kater een injectie met narcose middel.

De operatie

Als de kater slaapt, krijgt hij een pijnstiller toegediend. Tevens worden de ogen van de kater gezalfd zodat de ogen niet uitdrogen. Tijdens een narcose knippert een dier niet met zijn/haar ogen. Hierdoor wordt het oog droog. Daarom worden de ogen gezalfd.
Het scrotum (balzak) wordt ontdaan van haren, gewassen en steriel gemaakt. Er wordt een snede in de huid gemaakt. Via deze snede kan de testikel naar buiten worden gehaald. De zaadstreng wordt verwijderd van de testikel. Het bloedvat en zaadstreng worden vervolgens afgebonden en verwijderd. Hierna volgt de tweede testikel.

Na de operatie

Na de operatie wordt de kater in de recovery gelegd waar hij in een verwarmd hok kan bijkomen van zijn narcose. Tijdens de opname van de kater, wordt hij nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Als het narcose middel is uitgewerkt en de kater weer goed bij is, mag hij naar huis om daar verder te herstellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG