Botbreuken bij katten

Helaas komt het nogal eens voor dat een kat een ongeluk krijgt. Soms valt het mee, maar vaak is de patiënt er dan ernstig aan toe. Het is dan belangrijk om snel en doortastend te handelen. Zeker bij botbreuken bij katten.

Eerste prioriteit is dat de patiënt niet overlijdt. Levensbedreigende problemen moeten het eerste aangepakt worden. Botbreuken en/ of andere orthopedische problemen bij katten komen pas op de tweede plaats.

Eerste hulp en telefonisch advies

Benader een aangereden kat altijd voorzichtig, zorg voor je eigen veiligheid. Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts voor advies met betrekking tot de eerste hulp en vervoer.

Het is belangrijk dat de kat goed kan ademen en dat grote bloedingen zo snel mogelijk gestelpt worden. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar de praktijk.

Eerste hulp op de praktijk

Op de praktijk zal alles gedaan worden om in eerste instantie het leven van de kat te redden. Ademhalingsproblemen moeten verholpen worden. Soms moeten we de kat intuberen om zuurstof te kunnen geven. Uitwendige en inwendige bloedingen moeten gestelpt worden.

Vaak zijn katten in shock en hiervoor moeten ze eerst behandeld worden voordat er verder onderzoek plaats kan vinden. Er moet via een infuus vocht gegeven worden en de patiënt moet geleidelijk opgewarmd worden. Daarnaast is het erg belangrijk om ook een goede en passende pijnbestrijding in te zetten.

Verder onderzoek

Pas nadat de patiënt gestabiliseerd is kan verder onderzocht worden wat er verder aan de hand is. Verder onderzoek houdt meestal in dat er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Allereerst van de borstholte en de buik. Daarna komt pas het orthopedische en neurologische onderzoek.

Orthopedische onderzoek

Het mag dus duidelijk zijn dat een botbreuk niet altijd de eerste prioriteit heeft. Sommige breuken zijn meer spoed dan andere, bijvoorbeeld open fracturen, maar meestal kan de behandeling van een fractuur wel even uitgesteld worden.

Aan de hand van röntgenfoto’s moet een fractuur goed in beeld gebracht worden. In combinatie met andere factoren, bijvoorbeeld de locatie van de breuk, de leeftijd van de patiënt en  de aard van de kat en eigenaar kan een behandelingsplan gemaakt worden.

Behandeling van een botbreuk bij katten

Amputatie van een poot kan soms de enige oplossing zijn. Gelukkig kunnen katten zich op drie poten heel goed redden in de praktijk. Indien mogelijk gaat onze voorkeur toch uit naar herstel.

Bij sommige fracturen kan alleen bench rust en tijd voldoende zijn. Eventueel met of zonder een spalk- of gipsverband. Bij andere fracturen moeten we met behulp van onder andere cerclagedraad, pennen, platen en schroeven de breuk herstellen. Dit noemen we osteosynthese. Om tot een goed eindresultaat te komen proberen we ons zoveel mogelijk te houden aan de principes van fractuurbehandeling van de AO Foundation  (https://aovet.aofoundation.org/Structure/about/Pages/about-aovet.aspx).

botbreuken bij katten
Op bovenstaande röntgenfoto’s is een ellenboog breuk bij de kat te zien. Op de linker foto is de breuk zichtbaar, op de rechter foto is de breuk gezet door middel van het plaatsen van pennen en cerclage draad.
Botbreuken bij katten
Op bovenstaand linker röntgenfoto is een femur fractuur bij de kat te zien. Op de rechter foto is de breuk gezet door middel van een plaat en een pen.

Complicaties van chirurgie

Bij elke operatie kunnen helaas complicaties optreden. Het risico van de anesthesie is tegenwoordig niet zo groot meer als vroeger maar helaas nog niet gereduceerd tot nul.

Andere complicaties kunnen onder andere zijn:

  • Beschadiging bloedvoorziening of bloedvaten wat effect kan hebben op de genezing.
  • Beschadiging  zenuwen met als gevolg bijvoorbeeld verlammingen of minder gevoel.
  • Infecties na de operatie.
  • Beschadiging, infectie of loslaten implantaten.
  • Beschadiging groeischrijven met als gevolg een afwijkende groei.
  • Vergroeiing van gewrichten
  • Nabloeden
  • Zwelling of oedeem

Na de operatie

Na de operatie is het heel erg belangrijk dat het bot weer goed kan aangroeien. Het is dan noodzakelijk om de kat rustig te houden, eventueel in een bench. Bij overbelasting kan er pijn ontstaan en andere complicaties. Na ongeveer 6 weken kunnen we, aan de hand van controle röntgenfoto’s, kijken of de genezing voorspoedig verloopt.

Contact

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is Wilfred Klos de dierenarts die orthopedische operaties uitvoert. Door middel van nationale en internationale nascholing heeft hij zich op dit gebied verder ontwikkeld.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken dan kunt u tijdens openingstijden contact opnemen met DAC Balkbrug-Nieuwleusen, tel. 0523-656202

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG