Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk is bij mensen al zeer lang een groot probleem. Ook huisdieren kunnen een te hoge bloeddruk krijgen. Een te hoge bloeddruk kan ernstige schade aanrichten aan de organen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk van uw huisdier te laten meten door middel van een bloeddrukmeting.

Wat is een bloeddruk

Het hart pompt bloed rond in het lichaam. Door het rond pompen van het bloed in de bloedvaten ontstaat er druk. Dit komt doordat het hart samentrekt om zo het bloed rond te kunnen pompen. Wanneer het hart samentrekt ontstaat ‘de bovendruk’ van de bloeddruk. Is het hart ontspannen (trekt dus niet samen), dan ontstaat ‘de onderdruk’ van de bloeddruk. Dus ook in de ontspannen fase van het hart is er in de bloedvaten een druk waar te nemen. De boven- en onderdruk samen zorgen voor de bloeddruk.

Bloeddruk bij de hond

Bij honden zien we eerder een verlaagde bloeddruk en dan vooral bij kleinere rassen die behandeld worden voor hartproblemen.

Bloeddruk bij de kat

Vooral bij de oudere kat zien we vaak een verhoogde bloeddruk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk komt vaker voor bij dieren met schildklierproblemen, nierpatiënten, suikerziekte, hartafwijkingen en soms is er zelfs geen duidelijke onderliggende oorzaak voor te vinden.

Symptomen van een te hoge of lage bloeddruk

Te hoge bloeddruk
De klachten van een te hoge bloeddruk zijn vaak moeilijk waar te nemen bij dieren. Misschien dat toch het gedrag van je huisdier anders kan zijn. Een dier met een te hoge bloeddruk zal waarschijnlijk hoofdpijn hebben, hierdoor zou hij wat meer kunnen slapen.
Een hoge bloeddruk zal daarnaast de nieren, het hart en het centrale zenuwstelsel schade toebrengen. Daar is in het begin nog nauwelijks iets aan te merken vanaf de buitenkant. Soms zien we echter acute verschijnselen zoals plotselinge blindheid of bloedingen in het oog.

Te lage bloeddruk

Een verlaagde bloeddruk geeft flauwtes en het dier voelt zich slap.

De bloeddrukmeting

Een bloeddrukmeting bij een hond en/of kat verschilt niet veel met het meten van een bloeddruk bij de mens. Uiteraard dient de bloeddrukmeting in alle rust uitgevoerd te worden. Gebeurd dit onder stress dan zal de gemeten bloeddruk hoger liggen dan wanneer de hond of kat kalm is en geen last van stress ervaart. Hierbij kan het huisdier liggen of zitten afhankelijk wat het huisdier het prettigste vindt. Er wordt een band (manchet) om een van de voorpoten gelegd. Vervolgens wordt er met een sensor onder het voetzooltje van uw huisdier, de bloedstroom opgezocht. Als dit gevonden is, wordt het manchet opgepompt totdat er geen signaal meer hoorbaar is van de bloedstroom. De volgende stap is om de manchet langzaam leeg te laten lopen. Het moment dat het signaal van de bloedstroom weer hoorbaar is, wordt de bloeddruk opgemeten.

Op elke praktijk van Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is er een mogelijkheid om de bloeddruk van uw hond en/of met een bloeddrukmeting te meten. Zoals hierboven vermeldt staat, is het belangrijk om dit in rust te meten. In sommige gevallen kan uw hond en/of kat opgenomen worden om zo rustig de bloeddruk op te meten.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken om de bloeddruk te laten meten bij uw huisdier, neem dan contact op met één van onze praktijken.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG