Artrose consult

In dit artikel

In het kort

Artrose is een veelvoorkomende aandoening en is ook beter bekend onder de noemer gewrichtsslijtage. Het is een chronische aandoening en ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Tevens vermindert bij artrose ook de vloeistof in het gewricht van de hond. Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma (bv. gescheurde voorste kruisband in de knie) en erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie (het niet goed aansluiten van de heupkom en kop). Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren. Dit veroorzaakt veel pijn.

De pijn die gepaard gaat bij artrose is voor eigenaren soms lastig te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen te herkennen die gelinkt kunnen worden aan artrose. Als één of meerdere symptomen herkend worden, is het van belang om een diagnose te laten stellen. Vanuit daar kan een behandeling ingezet worden

artrose consult

Het artrose consult

Omdat artrose een veelvoorkomende chronische aandoening is, hebben wij op onze praktijken een speciaal begeleidingsprogramma voor artrose patiënten opgezet; het artrose consult. Het artrose consult zorgt voor een goede begeleiding van de ziekte met als doel de achteruitgang van het gewricht zo veel mogelijk te vertragen. Het consult bestaat uit een begeleiding die per dier op maat gemaakt wordt. Tijdens het consult komen verschillende onderwerpen aanbod zoals gewichtscontrole (wegen, voedingsadvies), algemene gezondheid van het huisdier en het nakijken van eventuele medicijnen die gebruikt worden.

Eventueel is een verwijzing naar een dierenfysiotherapeut te overwegen. De dierenfysiotherapeut houdt zich bezig met het geheel aan activiteiten gericht op het bewegend functioneren van het dier met als doel het voorkomen, verminderen en/of compenseren van ziekten en stoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat.

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG