Actie pagina DAP Zwolle Zwartewaterland

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartwaterland

Snelle bloedsuiker check!

Diabetes maand september hond en kat

Suikerziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline in het lichaam. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel en wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose achter in het bloed. Op dat moment is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed dus verhoogd. Er zijn meerdere typen diabetes; de meest voorkomende zijn type 1 diabetes mellitus en type 2 diabetes mellitus.

Oorzaken suikerziekte:

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van suikerziekte, de oorzaak waarbij we dit het meeste zien is overgewicht. Het is dus heel belangrijk dat uw huisdier een gezond gewicht heeft.

Stel uw huisdier heeft overgewicht en het lukt maar niet om een gezond gewicht te bereiken, wij bieden een gratis weegconsult aan bij de assistente om het afvaltraject te begeleiden zodat uw huisdier gezond afvalt!

Symptomen suikerziekte:

 • Veel drinken
 • Veel plassen
 • Vermageren
 • of juist aankomen
 • Minder actief/veel slapen
 • Doffe vacht

Diagnose:

Om de diagnose suikerziekte vast te stellen doen we verschillende onderzoeken. Denk hierbij een urine onderzoek en een bloed onderzoek.

Als u de symptomen van suikerziekte herkent bij uw huisdier kunt u contact opnemen met de praktijk voor een afspraak om uw dier te onderzoeken.

Wist u dat?

Als uw dier suikerziekte heeft hebben wij getrainde assistentes die het traject met u begeleiden!

Hierbij filmpjes voor social media:

https://www.my-msd-animal-health.nl/huisdieren/suikerziekte/


Giardia? Dat is Shit!

Heeft uw hond last van terugkerende wisselende diarree? Dan is het mogelijk dat uw hond of kat last heeft van Giardia. Giardia is een eencellige maagdarmparasiet die vaak voor komt bij honden, katten en mensen. Hoewel Giardia bij vooral jonge en verzwakte honden terugkerende en lastig te bestrijden diarree veroorzaakt, heeft een ‘gezonde’ hond of kat er nauwelijks tot geen klachten van. Giardia is wel een zeer besmettelijke parasiet. De kans op het overdragen van de parasiet op andere dieren of mensen is erg groot.

Ongeveer 20 procent van de honden dragen de ziekteverwekker met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is zelfs besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.

Hoe ziet giardia er uit
Giardia geeft wisselende dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

Hoe wordt mijn huisdier besmet
Honden of katten kunnen dan besmet worden doordat ze de parasiet binnenkrijgen via de mond, bijvoorbeeld door besmet water te drinken of een poot af te likken waarop de parasiet zit.

Ook als uw hond of kat niet of nauwelijks buiten komt, kan hij of zij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat u ongemerkt parasieten meeneemt via uw schoenen.

Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Hiervan hoeft uw dier geen last te hebben. Als uw hond of kat een verminderde weerstand heeft of de parasiet zich sterk heeft vermenigvuldigd, kan dit wel voor vervelende klachten zorgen.

Onderzoek en Diagnose
Giardia kunnen we aantonen met een snaptest die we altijd op de praktijk hebben liggen.
Echter is Giardia moeilijk aan te tonen. Het kan dus zo zijn dat alle symptomen wijzen op een Giardia besmetting maar de test is negatief.

Behandeling
Aan de hand van de uitkomst van de snaptest en de symptomen zal de dierenarts een passende behandeling voor uw huisdier opstarten.

Giardia is een Zoönose,
het is dus ook voor mensen besmettelijk!

Bij een Giardia besmetting zien we zeer vaak herbesmetting vanuit de omgeving van uw dier.

Giardia is een zoönose, dat wil zeggen dat het overdraagbaar is op mensen. Meestal betreft het hier mensen met een zwak immuun systeem. Om dit te voorkomen raden wij u aan om tijdens de bestrijding van giardia:

 • Uw hond te wassen, met name het gebied rond anus en staart. (indien vies direct wassen)
 • Kleedjes/manden te wassen op hoge temperatuur.
 • Uw handen te wassen na contact met uw huisdier, denk hierbij ook aan eventuele kinderen.
 • De ontlasting op de ruimen (zowel op eigen terrein als in openbare gelegenheden).
 • Denk hierbij ook aan het dagelijks verschonen van de kattenbak tijdens de behandeling.

Bezorgservice Stadshagen

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG