Aanschaffen konijn

Konijn

Een konijntje…. Wie wil dat nou niet?
Zo’n schattig pluizig beestje is ook haast niet te weerstaan. Maar je moet goed nadenken voordat je een konijn gaat aanschaffen. Bij een konijn hoort namelijk ook wat verantwoordelijkheid. Het kost tijd om hem te verzorgen. Hier een aantal tips voor het aanschaffen van een konijn.

Opzoek naar een konijn

Voor het aanschaffen van een konijn kan je terecht in opvanghuizen of asielen. Je kunt ook terecht in een dierenwinkel of particulier. Of misschien heb je een bepaald ras in gedachten, dan kun je naar een fokker gaan. Konijnen zijn niet graag alleen. Dus overweeg je een konijn aan te schaffen? Overweeg er dan maar meteen twee aan te schaffen. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Houd er wel rekening mee dat konijnen al erg snel vruchtbaar zijn, dus zorg ervoor dat de konijnen tot 4-5 maanden leeftijd niet bij elkaar zitten om voortplanting te voorkomen. Zet daarnaast ook niet twee wild vreemde konijnen bij elkaar. De kans dat ze gaan vechten en elkaar verwonden is erg groot.

Konijnen koppelen

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al één konijntje hebt en er graag één bij wil hebben of dat er een konijntje ziek is geworden en weg is gevallen. Dan is het van belang om een leuk soortgenootje op te zoeken voor het konijn die nog alleen is. Twee wild vreemde konijnen bij elkaar zetten is niet mogelijk. De kans dat ze gaan vechten is erg groot. Wij raden aan om beide konijnen op neutraal terrein te zetten. Daarnaast kan er gaas gespannen worden zodat de konijnen elkaar wel kunnen zien, ruiken en besnuffelen maar niet kunnen verwonden. Houdt dit een aantal weken vol tot dat de konijnen goed aan elkaar gewend zijn. Vervolgens kan het gaas tussen de konijnen weggehaald worden.

Voeding van het konijn

Dagelijks vers onbeperkt hooi is belangrijk voor een konijn. Dit zorgt voor een goede darmflora. Daarnaast kan ook konijnenvoer gegeven worden en konijnen zijn ook dol op vers groenvoer, maar geeft hier niet teveel van! Zorg ervoor dat een konijn altijd de beschikking heeft over eten. De darmen van een konijn mogen niet stil komen te liggen. Dit is erg gevaarlijk.

In de winkels zijn verschillende soorten konijnenvoer te kopen. We onderscheiden gemengde en geperste brokken. Het gemengde voer bestaat uit verschillende brokjes en kleuren. Hierdoor kan het konijn selectief gaan eten (alleen eten wat hij lekker vindt). Bij geperste brokjes, zitten alle voedingsstoffen gemengd in elke brokje. Hierdoor krijgt het konijn alle voedingsstoffen die hij nodig is binnen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar geperste konijnen brokken/biks.

Konijn

De kosten

Een konijn is meestal niet duur in de aanschaf. Denk aan ongeveer 15 euro. Tenzij u een bepaald ras bij de fokker koopt dan kan de aanschaf wat duurder zijn. Daarnaast zijn er ‘eenmalige’ kosten voor het hok, een schuilplaatsje, speelgoed, een ren, voer- en drinkbakje. Deze kosten kunt u zelf zo duur maken als u wilt, konijnenhokken zijn er al vanaf 40 euro.
En er zijn natuurlijk ook terugkerende kosten, zoals, voer, hooi en bodembedekking. Voor twee konijnen zijn hier de kosten ongeveer 45 euro per maand van. Maar vergeet ook de dierenartsenkosten niet. Het advies is konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en RHD1 en RHD2 deze kosten liggen rond de 60 euro. En heb je een mannetje en een vrouwtje dan is het ook verstandig om ze te laten ‘helpen’.

Heeft u advies nodig bij de aanschaf van een konijn? neem dan gerust contact met ons op. Of kijk voor nog meer informatie op  het licg.nl

Contact

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze klinieken bij u in de buurt

Zoek mijn kliniek

Praktijk app op smartphone

We leven in een tijd waar we bijna niet meer zonder onze smartphone en de daar bijbehorende apps kunnen. Ook Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen heeft een app om u de zorg van uw huisdier wat makkelijker te maken. Met de app kan je online een afspraak maken, spaarpunten sparen en inleveren voor leuke producten en kortingen, bestellingen plaatsen, herinneringen ontvangen voor vaccinaties, vlo- en teek en ontworm producten en praktijk en diergegevens overzichtelijk en altijd bij de hand.
De app kan gratis gedownload worden in de app store van Android en iPhone.

 

Illustratie app

Onze locaties

Onderstaand de contact gegevens van onze locaties. Meer weten over een desbetreffende locatie? Klik dan door naar de kliniek pagina.

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Pr. Beatrixlaan 7

7711 KG Nieuwleusen

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Burgemeester Malcorpslaan 1

8061 AG Hasselt

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

Diergeneeskundig Centrum Dalfsen

van Ittersumstraat 1

7721 DL Dalfsen

(0529) 435363

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen

Zwolseweg 1

7707 AA Balkbrug

(0523) 656202

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen

Achthoevenweg 10

7951 SK Staphorst

(0522) 463437

Naar kliniek-pagina >

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

Arendshorstlaan 19

8043 VE Zwolle

(038) 4771951

Naar kliniek-pagina >

© 2020 Dierenartsencombinatie Van Vecht tot Venen

Vormgeving en realisatie: CMCG