Aanschaf konijn

Een konijntje…. Wie wil dat nou niet?
Zo’n schattig pluizig beestje is ook haast niet te weerstaan. Maar daar je moet goed nadenken voordat je een konijn aanschaft. Bij een konijn hoort namelijk ook wat verantwoordelijkheid. Het kost tijd om hem te verzorgen. Hier een aantal tips!

Opzoek naar een konijn
Voor de aanschaf van een konijn kan je terecht in opvanghuizen of asiels. Je kunt ook terecht in een dierenwinkel of particulier. Of misschien heb je een bepaald ras in gedachten, dan kun je naar een fokker gaan. Konijnen zijn niet graag alleen. Dus overweeg je een konijn aan te schaffen? Overweeg er dan maar meteen 2 aan te schaffen. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Houd er wel rekening mee dat konijnen al erg snel vruchtbaar zijn, dus zorg ervoor dat de konijnen tot 4-5 maanden leeftijd niet bij elkaar zitten om voortplanting te voorkomen. Zet daarnaast ook niet 2 wild vreemde konijnen bij elkaar. De kans dat ze gaan vechten en elkaar verwonden is erg groot. Laat vreemde konijnen eerst rustig aan elkaar wennen aan neutraal terrein.

De voeding
Dagelijks vers onbeperkt hooi is belangrijk voor een konijn. Dit zorgt voor een goede darmflora. Daarnaast kan ook konijnenvoer gegeven worden en konijnen zijn ook dol op vers groenvoer, maar geeft hier niet teveel van! Zorg ervoor dat een konijn altijd de beschikking heeft over eten. De darmen van een konijn mogen niet stil komen te liggen. Dit is erg gevaarlijk.

De kosten
Een konijn is meestal niet duur in de aanschaf. Denk aan ongeveer 15 euro. Tenzij u een bepaald ras bij de fokker koopt dan kan de aanschaf wat duurder zijn. Daarnaast zijn er ‘eenmalige’ kosten voor het hok, een schuilplaatsje, speelgoed een ren, drinkbakje en drinkflesje. Deze kosten kunt u zelf zo duur maken als u wilt natuurlijk, konijnenhokken zijn er al vanaf 40 euro.
En er zijn natuurlijk ook terugkerende kosten, zoals, voer, hooi en bodembedekking. Voor 2 konijnen zijn hier de kosten ongeveer 45 euro per maand van. Maar vergeet ook de dierenartsenkosten niet. Het advies is konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en RHD1 en RHD2 deze kosten liggen rond de 60 euro. En heb je een mannetje en een vrouwtje dan is het ook verstandig om ze te laten ‘helpen’. De kosten van een castratie voor het mannetje liggen rond de 60 euro, de kosten van het steriliseren van een vrouwtje zijn ronde de 120 euro.

Heeft u advies nodig bij de aanschaf van een konijn? neem dan gerust contact met ons op. Of kijk voor nog meer informatie op  het licg.nl.