De verzorging van de Cavia

Cavia’s zijn vriendelijke en niet al te moeilijk te houden huisdieren. Ze worden regelmatig gehouden, omdat ze een ideaal kameraadje voor kinderen zijn. Het belangrijkste aandachtspunt bij de verzorging is: voldoende vitamine C geven!

Verder heeft de cavia een ruime kooi of hok nodig met plekjes om zich te verstoppen en uiteraard elke dag vers voer en schoon drinkwater. Het commercieel verkrijgbaar caviavoer voldoet prima als u het aanvuld met elke dag een stukje vers fruit of groente (appeltje, blaadje sla, sinaasappel, wortel) en hooi. Het is niet verstandig cavia’s die elkaar niet van jongs af aan kennen, bij elkaar te plaatsen. Of ze gaan vechten of u krijgt er heel veel jonge caviaatjes bij.

Op welke zaken moet ik extra letten in het kader van de gezondheid van mijn cavia? Te lange tanden en kiezen zijn een veel voorkomend probleem bij cavia’s. Let op of de cavia altijd zijn bakje leegeet. Zere pootjes zien we regelmatig wanneer het zaagsel te scherpe deeltjes bevat. De nagels van de cavia moeten soms geknipt worden. Als de vacht begint uit te vallen en de cavia jeuk heeft kan ze last van luizen hebben. Hiervoor hebben wij goede middelen om uw cavia er snel weer bovenop te krijgen.