Tandheelkundige zorg bij huisdieren

Profijt van tandenpoetsen

Tandheelkundige zorg bij dieren begint al op jonge leeftijd. Daarom besteden wij al bij het jonge dier aandacht aan de ontwikkeling van het gebit, de stand van gebitselementen en het reinigen van de tanden en kiezen. Het reinigen van het gebit is bij het jonge dier, zowel pup als kitten, behoorlijk  makkelijk aan te leren. Het dier zit namelijk nog in zijn of haar leerfase.  Echter hebben pups en kittens in deze fase nog een melkgebit. Wel is het verstandig om op jonge leeftijd de handeling al aan te leren zodat je in volwassen fase hiervan profijt hebt.

Want ook voor dieren geldt dat er maar een behandeling volstaat en dat is tandenpoetsen!

Een schoon gebit

Er zijn verschillende manieren om dit te doen: het gewone poetsen met tandenborstel of een vingertandenborstel. Op de tweede plek komen de kauwstaafjes, die het ook erg goed doen. Op de derde plek komt pas de samenstelling van de brokken en toevoegingen door het drinkwater aan de beurt om een bijdrage aan een schoon gebit te leveren.  De laatste twee zijn altijd minder goed dan het tandenpoetsen.  Ook katten zijn goed te poetsen, maar het vergt wel wat meer geduld. Helaas is bij sommige dieren niet mogelijk om het gebit  te poetsen.

Meestal denken mensen pas aan gebitsreiniging als ze de hond of kat beginnen te ruiken. Er is dan al veel meer aan de hand  dan wat tandsteen vorming op de kiezen. Meestal is het tandvlees geïrriteerd of ontstoken en liggen er wortels bloot.  Af en toe is er zelfs ook bot van de kaak aangetast.  Tijdens het  reinigen komen we van alles tegen. Met als resultaat dat er gebitselementen verwijderd moeten worden.

Ook digitale röntgen voor gebit

Er vindt een inspectie van de mond plaats, waarbij de gebitselementen worden bekeken. Hierbij wordt er gelet op tandsteen en of er aantasting/beschadiging van de gebitselementen aanwezig is. Met de sonde (het bekende tandartsenhaakje) wordt gekeken hoe diep de pocket is (de ruimte tussen de tand of kies en het slijmvlies), of kiezen bloot liggende wortels hebben en of de kiezen los zitten. Vandaar uit wordt er een plan van aanpak gemaakt.

Tegenwoordig kunnen we ook detail röntgenfoto’s maken van het gebit, net zoals een tandarts dat doet. De foto’s zijn snel afleesbaar en worden digitaal opgeslagen. We kunnen hierdoor nog beter een plan opstellen voor de behandeling  en minder voor verassingen komen te staan.

Ook advies over gebitsverzorging

Na dat het grove tandsteen verwijderd is en de eventuele losse, aangetaste elementen verwijderd zijn, wordt  het resterende tandsteen verwijderd  met de ultrasone reiniger.  Daarna wordt het gebit gepolijst.  Vervolgens vindt er nog een controle van het gebit plaats.  Dit alles gebeurd bij huisdieren onder narcose. Het wat weg krabben van uitwendig tandsteen heeft weinig tot totaal geen zin. Na de behandeling laten we uw huisdier na drie weken terugkomen bij de assistente om te kijken of alles goed hersteld is en krijgt u advies over de gebitsverzorging van uw huisdier.

Lees verder: Gebitssanering bij de kat
Tandresorptie bij de kat
Extractie bij de kat
Gebitsreiniging bij de hond
Extractie bij de hond